Zupa z porów z grzankami.rtf

(6 KB) Pobierz
Zupa z porów z grzankami

Zupa z porów z grzankami

 

Składniki:

1 l wywaru warzywnego lub mięsnego

2 pory

3 łki masła

l

świeżo zmielony pieprz

2 łki gęstej śmietany

6 kromek razowego chleba

do dekoracji: półczka natki

 

Przygotuj pory: starannie je umyj, osusz i odetnij zwiędnięte końce. Potem przekrój je wzdł na pół i pokrój (razem z zielonymi częściami) w cienkie półplasterki.

 

Teraz roztop w rondelku 2 łki masła, wrzuć pokrojone pory i duś je na małym ogniu, pod przykryciem 10-15 minut.

 

Do garnka z gorącym wywarem dodaj pory (razem z sosem powstałym podczas duszenia), całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 10 minut, na koniec dodaj śmietanę.

 

Chleb pokrój w kostkę, zrumień na łce masła. Zupę posyp posiekaną natką, podaj z grzankami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin