Anyżówka.txt

(0 KB) Pobierz
Spos�b 1

Sk�adniki:
20 g owocu any�u,
1 laska wanilii lub torebka cukru wanilinowego,
5 go�dzik�w,
sk�rka z 1 cytryny (cienko skrojona),
2 �y�eczki cukru,
1/3 �y�eczki kwasku cytrynowego,
1 l w�dki czystej 45�. 

Spos�b przyrz�dzenia:
        Wszystkie sk�adniki wsypa� do g�siorka, wla� w�dk�, szczelnie zamkn�� i odstawi� naczynie w ciep�e miejsce na 30 dni, cz�sto nim wstrz�saj�c. Po tym czasie przecedzi� w�dk� przez bibu�� filtra cyjn� lub g�ste p��tno i rozla� do butelek. Pi� co najmniej po miesi�cu, lecz im d�u�ej stoi, tym staje si� lepsza. Barwa w�dki z�ocistobrunatna, aromat i smak swoisty - any�owy. Dobra na trawienie. Pije si� j� o temp. 4 - 6�C.  
Zgłoś jeśli naruszono regulamin