Spos�b 1 Sk�adniki: 20 g owocu any�u, 1 laska wanilii lub torebka cukru wanilinowego, 5 go�dzik�w, sk�rka z 1 cytryny (cienko skrojona), 2 �y�eczki cukru, 1/3 �y�eczki kwasku cytrynowego, 1 l w�dki czystej 45�. Spos�b przyrz�dzenia: Wszystkie sk�adniki wsypa� do g�siorka, wla� w�dk�, szczelnie zamkn�� i odstawi� naczynie w ciep�e miejsce na 30 dni, cz�sto nim wstrz�saj�c. Po tym czasie przecedzi� w�dk� przez bibu�� filtra cyjn� lub g�ste p��tno i rozla� do butelek. Pi� co najmniej po miesi�cu, lecz im d�u�ej stoi, tym staje si� lepsza. Barwa w�dki z�ocistobrunatna, aromat i smak swoisty - any�owy. Dobra na trawienie. Pije si� j� o temp. 4 - 6�C.
dmird