Pączki l.pdf

(80 KB) Pobierz
37870623 UNPDF
Pączki
Składniki
2,5 szklanki mąki, 2 łyżki cukru, 6 dag margaryny, 2 jaja, 3 żółtka,
szklanka mleka, 5 dag drożdży, 20 dag powideł lub dżemu, łyżka octu
lub spirytusu, szczypta soli, 50 dag tłuszczu do smażenia, cukier
puder do posypania
Sposób przyrządzania
Z drożdży, cukru, części mąki, mleka zrobić rozczyn i odstawić
w ciepłe miejsce, by "ruszył". Jaja, żółtka i cukier utrzeć na parze, dodać szczyptę
soli. Do pozostałej mąki wlać mleko, rozczyn, roztopiony tłuszcz, utarte jaja i ocet.
Wyrobić ciasto (powinno odstawać od ręki), pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy
podwoi swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawać
krążki. Na każdy nałożyć trochę powideł lub dżemu, przykryć drugim krążkiem,
starannie zlepić brzegi. Układać pączki na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić do
podrośnięcia. Tłuszcz tak podgrzać, by wrzucony do niego mały kawałek ciasta
natychmiast wypłynął. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu. Naczynie
przykryć pokrywą. Gdy pączki się zrumienią, przewrócić je na drugą stronę
i dosmażyć bez przykrycia (co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu kawałek
surowego ziemniaka). Gotowe pączki wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na
bibule i posypać cukrem pudrem lub polukrować.
 
37870623.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin