Pasztet z watrobek z pistacjami.pdf

(315 KB) Pobierz
Pasztet z watrobek z pistacjami
na 1 foremke o poj. ok.600 ml
500 g watrobek drobiowych
6 suszonych miekkich sliwek
6 szalotek
1 zabek czosnku
1/2 peczka tymianku
250 g masla
8 lyzek Porto
3 lyzki posiekanych pistacji
sol,pieprz
Watrobki umyc,osuszyc i dobrze oczyscic z blonek.cebulki i czosnek obrac i drobno
posiekac.Sliwki drobno pokroic, wymieszac z 4 lyzkami Porto i odstawic.Tymianek
umyc,osuszyc,poobrywac listki i posiekac.
Na patelni rozpuscic 50 g masla i obsmazyc watrobki przez 3-4 minuty,wyjac je z
patelni,do ktorej wrzucic posiekane szalotki i czosnek,chwilke zeszklic i dodac
tymianek i pozostale 4 lyzki Porto i ok. 2 minut dusic.Dodac to do podsmazonych
wczesniej watrobek i odstawic do ostygniecia.
802874900.008.png 802874900.009.png 802874900.010.png 802874900.011.png 802874900.001.png 802874900.002.png 802874900.003.png 802874900.004.png 802874900.005.png 802874900.006.png
Nastepnie zmielic je w robocie kuchennym lub blenderem, maslo utrzec na puszysto
i wymieszac z masa watrobkowa oraz dodac posiekane pistacje i namoczone
uprzednio w Porto sliwki,dobrze wymieszac i doprawic sola oraz pieprzem.
Napelnic foremke do terriny,przykryc folia i zostawic na noc w lodowce.
Zrodlo: ksiazka "Brunch & Büfett"
802874900.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin