Zupa z pora
3-4 pory2 cebule4 Ł masła1 l bulionu warzywnegogruby plaster szynki gotowanej100 g sera topionego1/2 szkl. gęstej śmietany4 łyżki startego serasól, pieprz
Pory umyć, ciemnozielone liście odciąć. Rozgrzać masło, białe i jasnozielone części porów pokroić w plastry i zeszklić na maśle z posiekaną cebulą, mieszając od czasu do czasu. Podsmażone warzywa zalać wrzącym bulionem, dodać sól, pieprz. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Dodać ser topiony i mieszać, do całkowitego rozpuszczenia. Wlać śmietanę, wymieszać, podgrzać. Szynkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do zupy. Rozlać do talerzy, posypać startym serem.
Kartoflanka z serem
Składniki:25 dag ziemniaków1 marchewka1 mały seler naciowy1/2 l wywaru z warzyw10 dag szynki1 łyżka masła20 dag topionego serka z szynkąsól, pieprz biały, gałka muszkatołowa1 żółtkozielona pietruszka Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w słupki. Marchew i seler obrać, umyć i pokroić: marchew w słupki, seler w paski. Podzielić warzywa na dwie części. Jedną ugotować w wywarze do miękkości i zmiksować, drugą zachować. Szynkę pokroić w paski, podsmażyć na maśle z resztą warzyw i dodać do zupy. Topiony serek z szynką dodawać małymi porcjami do wrzącej zupy, cały czas mieszając. Całość dokładnie mieszać aż do rozpuszczenia się sera, następnie jeszcze raz zagotować. Zupę doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć garnek z ognia. Żółtko rozkłócić i dodać do zupy. Zamieszać. Bezpośrednio przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.
karolinkaaaa91