DOMOWY AJERKONIAK.doc

(14 KB) Pobierz

DOMOWY AJERKONIAK

 

Składniki:

8 żółtek

1 szklanka cukru pudru

1 laska wanilii

500ml śmietanki kremówki lub mleka skondensowanego (niesłodzonego)

1 szklanka wódki lub spirytusu

Przygotowanie:

 

Zagotować wodę w garnku, wstawić do niego miskę z żółtka, ale tak żeby nie dotykała gotującej się wody. Do żółtek dosypać cukier i miksować aż się rozpuści i dobrze połączy z żółtkami. Miksować trzeba 10 minut, uważając by żółtka się nie ścięły, ale dzięki temperaturze miksowania na parze nie będziemy mieć surowych żółtek w likierze.

 

Laskę wanilii rozkroić wzdłuż, łyżeczką lub nożem wyskrobać ziarna wanilii i dodać do masy jajecznej, miksować jeszcze chwilę aż dobrze się wszystko wymiesza. Zdjąć miskę z garnka, ustawić na blacie. Wciąż miksując dolewać wolno śmietankę, potem równie powoli wódkę. Trzeba bardzo uważać, żeby alkohol nie ściął żółtek, choć po miksowaniu na parze zdarza się to rzadziej. Trzeba likier spróbować, w tym przepisie jest mniej cukru niż podaje się normalnie, ponieważ nie chciałam, żeby wyszedł przytłaczająco słodki. Ale każdy musi go dosłodzić i rozrzedzić zgodnie ze swoimi upodobaniami. Jeśli chcemy, żeby był rzadszy lub mocniejszy, dodajemy odpowiednio więcej śmietanki lub alkoholu.

 

Gotową masę przelać do karafki lub butelki, zatkać i wstawić do lodówki.

 

Likier powinien postać co najmniej 24 godziny, najlepiej kilka dni, ale niecierpliwi mogą go spróbować już a drugi dzień:).

 

 

 

Składniki ajerkoniaku:

 

6 żółtek

 

szklanka cukru

 

puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

 

torebka cukru waniliowego

 

szklanka spirytusu

 

Sposób przygotowania:

 

1. Miksujemy żółtka, cukier i cukier waniliowy na jednolitą masę.

 

2. Następnie powoli dodajemy mleko, cały czas miksując.

 

3. Teraz bardzo powoli dolewamy spirytus, cały czas miksujemy.

 

4. Gotowy ajerkoniak przelewamy do karafki. Jest gotowy do picia, choć najlepiej, aby postał tydzień lub dwa.

 

Tydzień przed przygotowaniem likieru możemy zalać pół laski wanilii spirytusem, jesli nie chcemy korzystać z cukru waniliowego.

Dla wzbogacenia smaku możemy dodać do sirytusu kieliszek koniaku.

Jeśli po jakimś czasie ajerkoniak się rozwarstwia to trzeba go wymieszać.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin