Ciasto Krowka
Ciasto: 3 szklanki mąki, 10 dag masła, 4 łyżki miodu, cukier waniliowy, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Masa I: 1/2 litra śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 2 op. śmietan-fix. Masa II: puszka mleka skondensowanego słodzonego, 20 dag orzechów włoskich. Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno dwa placki. Piec ok. 10 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać śmietan-fix i wymieszać. Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 2-2,5 godziny. Cały czas należy dolewać wodę, tak aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na godzinę, aby ostygła. Mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami. Ciacho schłodzić i gotowe do jedzenia. Ciasto najlepiej upiec 2-3 dni wcześniej, bo jest to miodowiec, który od razu po upieczeniu jest twardy, a po kilku dniach robi się miękki i smaczniejszy.
basiczek18