pyszne faworki (gosia81cz, 2009-02-19 13:09:50) Zgłoś do moderacji 1 kg maki, 8 dag masla, 8 zoltek, 2 cale jaja, 3 dag kwasnej, gestej smietany, lyzka spirytusu lub octu (by faworki -czy paczki tez- nie napily sie zbytnio tkluszczu). Zagniesc ciasto, wytluc dobrze walkiem -tak zbic, rozwalkowac i robic faworeczki. To jest duza porcja, chyba cos ok 200 sztuk wychodzi. Jak nie masz ochoty stac przy patelni calego dnia zrob z polowy porcji. SMACZNEGO :-)
inne:
No właśnie . W sklepie usłyszałam przepis na faworki, które zawsze się udają i są rewelacyjnie delikatne i kruche. Złamałam się i oto efektPrzepis rzeczywiście dobry i są pyszne.- żółtka jaj wbić do szklanki- do drugiej wlać taką samą jak żółtek objętość piważółtka i piwo wlać do mąki i zagnieść elastyczne ciasto (jak na pierogi). Cieniutko rozwałkować i smażyć uformowane faworki.Ja usmażyłam je na oleju, ale są zwolennicy smalcu.
Jutro piec będę z pół kilograma mąki to wyjdzie 20 sztuk dużych pączków Jakby któraś chciała skorzystać to już piszę PYSZNE PĄCZKI pół kg. mąki 10 dkg masła 1 szkl ciepłego mleka , broń Boże gorącego !!!pół szkl. cukru6 żółtekcukier waniliowyszczypta soli kieliszek spirytusu lub octu5 dkg drożdżydo drożdży dodajemy łyzke cukru trochę mleka ,ciut maki i mieszamy tak żeby konsystencję śmietany miało , zostawiamy do podrośnięcia a w miedzyczasie :ucieramy żółtka z resztą cukru Do miski wsypujemy mąkę, szczypte soli do tego podrośnięty zaczyn i resztę mleka , wyrabiamy a na koniec rozpuszczone masło i spirytus :))Zostawiamy w cieple do wyrośnięcia a potem....to już każda ma chyba swój sposób klejenia :)))SMACZNEGO !!!!!!!!!! ***********************************Osobiscie wolę faworki :)))a oto przepis , sprawdzony ,szybki i naprawde z podanej ilosci wychodzi duuuużo chruścików !!!! 1.5 szkl mąki 4 żółtka 4łyzki gestej smietany1 łyzka spirytusu lub octu z podanych składników zagniatamy ciasto , następnie składamy i wybijamy wałkiem i tak kilkadziesiąt razy najlepiekj (spalamy kalorie przy okazji ) Wałkujemy potem cieniusieńko i wykrawamy faworki , i na goracy olej (ja 190 stopni) PYCHOTA !!!!Właśnie piekę , fotki oczywiście będą , ale picassa się chwilowo zbiesiła :(((
basiczek18