I przepis:
2 niepełne szklanki cukru12 łyżek wody (pół szklanki)25 dag margaryny25 dag mleka w proszku2-3 łyżki kakaoesencja pomarańczowarodzynki, migdały, orzechy suszone śliwkiwafleWodę z cukrem i margaryną zagotować, ostudzić, dodać kakao, mleko w proszku, (jeśli masa staje się zbyt gęsta, nie dodawać całego mleka), dokładnie wymieszać, dodać posiekane bakalie, wlać kilka kropli esencji.Gotową masę wylać na wafel, przykryć drugim zawinąć w papier, obciążyć i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu pokroić na kawałki.
II przepis:
szklanka śmietanyszklanka cukrukostka margarynyowocowa galaretka1/2 szklanki mleka w proszkuŚmietanę, cukier i margarynę gotujemy razem. Dodajemy galaretkę owocową i dokładnie mieszamy. Po przestudzeniu dodajemy mleko w proszku. Dokładnie roztrzepać i smarować wafle.
III przepis:szklanka śmietanyszklanka cukruowocowa galaretkaCukier i śmietanę wymieszać. Zagotować 5 minut. Do gotującej masy wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Wystudzić i przekładać wafle.
IV przepis:15 dag czekolady deserowej20 dag masłaszklanka mleka4 łyżki budyniu waniliowego5 łyżek cukru5 łyżek cukru pudruBudyń wymieszać z ćwierć szklanki mleka, a resztę mleka zagotować, dodając cukier. Do wrzącego mleka wlać budyń, zagotować i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać masę budyniową i wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. 1/3 kremu można zostawić do dekoracji, a resztą przełożyć wafle.
basiczek18