Ciasto toffi z krakersami Składniki: 1,5 paczki krakersów 3 paczki herbatników 1 l mleka 1/2 szkl cukru 4 żółtka 1 masło 1 szkl mški krupczatki 2 łyżki mški ziemniaczanej 1 puszka kremu toffi 1 l mietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru pół tabl gorzkiej czekolady Krem budyniowy: 3 szkl mleka, 1/2 szkl cukru i masło zagotować. Do gotujacej się masy dodać wymieszane mikserem-1 szkl mleka, 1 szkl mški krupczatki, 2 łyżki mški ziemniaczanej i 4 żółtka. Mieszajšc gotować wszystko aż powstanie masa budyniowa. Masa toffi: 1/2 litra mietanki kremówki ubić. Stopniowo dodawać zimnš masę toffi z puszki, ubijajšc nadal. 1 łyżeczkę żelatyny rozpucić w 1/5 szklanki goršcej wody, przestudzić. Gdy żelatyna zacznie się robić galaretkowata szybko zmiksować z przyrzšdzonš masš toffi. Masa z bitej mietany: 1/2 litra mietanki kremówki ubić. Dodać cukier puder i waniliowy, nadal ubijać. 1 łyżeczkę żelatyny rozpucić w 1/5 szklanki goršcej wody, przestudzić. Gdy zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z masš mietanowš. Na blaszce 20 x 35 cm ułożyć warstwę herbatników. Na nie wyłożyć masę budyniowš. Następnie wykładamy krakersy, na które wylewamy masę toffi (masa ta może być wylana dopiero po wystygnięciu całkowitym masy poprzedniej!) . Przykrywamy jš ponownie krakersami, na które wykładamy masę z bitej mietany. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem posypujemy tartš gorzkš czekoladš Smacznego ;)
petardka11