Ciasto toffi z krakersami.txt

(1 KB) Pobierz
Ciasto toffi z krakersami

Składniki:
1,5 paczki krakersów
3 paczki herbatników
1 l mleka
1/2 szkl cukru
4 żółtka
1 masło
1 szkl mški krupczatki
2 łyżki mški ziemniaczanej
1 puszka kremu toffi
1 l mietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
pół tabl gorzkiej czekolady

Krem budyniowy:
3 szkl mleka, 1/2 szkl cukru i masło zagotować. Do gotujacej się masy dodać wymieszane mikserem-1 szkl mleka, 1 szkl mški krupczatki, 2 łyżki mški ziemniaczanej i 4 żółtka. Mieszajšc gotować wszystko aż powstanie masa budyniowa.

Masa toffi: 1/2 litra mietanki kremówki ubić. Stopniowo dodawać zimnš masę toffi z puszki, ubijajšc nadal. 1 łyżeczkę żelatyny rozpucić w 1/5 szklanki goršcej wody, przestudzić. Gdy żelatyna zacznie się robić galaretkowata szybko zmiksować z przyrzšdzonš masš toffi.

Masa z bitej mietany: 1/2 litra mietanki kremówki ubić. Dodać cukier puder i waniliowy, nadal ubijać. 1 łyżeczkę żelatyny rozpucić w 1/5 szklanki goršcej wody, przestudzić. Gdy zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z masš mietanowš.

Na blaszce 20 x 35 cm ułożyć warstwę herbatników. Na nie wyłożyć masę budyniowš. Następnie wykładamy krakersy, na które wylewamy masę toffi (masa ta może być wylana dopiero po wystygnięciu całkowitym masy poprzedniej!) . Przykrywamy jš ponownie krakersami, na które wykładamy masę z bitej mietany. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem posypujemy tartš gorzkš czekoladš
Smacznego ;)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin