Or_Hodowca brojlerów.pdf

(138 KB) Pobierz
untitled
OPINIE
Rozdział 5/2.L.1.
5/2.L.1. Ocena ryzyka zawodowego hodowcy
brojlerów (drobiu rzeŸnego)
5/2.L.1. Ocena ryzyka zawodowego nauczyciela
Spis treœci
1. Opis stanowiska ............................ 1
2. Zakres obowi¹zków hodowcy ................. 2
3. Organizacja pracy ........................... 2
4. Wymagane kwalifikacje....................... 2
5. Identyfikacja i charakterystyka zagro¿eñ ......... 3
6. Stosowane œrodki profilaktyczne ............... 8
6.1. Czynniki biologiczne ..................... 8
6.2. Czynniki chemiczne ..................... 8
6.3. Czynniki fizyczne, i psychofizyczne ......... 9
7. Statystyka wypadków na stanowisku pracy
za ostatnie 5 lat ............................ 9
8. Karta oceny ryzyka zawodowego............... 10
1. Opis stanowiska
Podstawowym miejscem pracy hodowcy s¹ pomieszczenia kurnika, gdzie brojlery
wychowywane s¹ na g³êbokiej œció³ce. Budynek sk³ada siê z:
hali wychowu,
magazynu pasz,
magazynu sprzêtu i œrodków dezynfekcyjnych,
pomieszczeñ zmywalni.
Środowisko
pracy
System wentylacyjny w kurniku sk³ada siê z wentylatorów wyci¹gowych umiesz-
czonych w dachu i regulowanych otworów nawiewnych w œcianach bocznych
budynku.
Œciany i posadzki w pomieszczeniach holi wychowu s¹ wykonane z materia³u nie-
nasi¹kliwego i g³adkiego, ³atwego do czyszczenia, mycia i dezynfekcji.
Oœwietlenie jest sztuczne.
Wyposażenie
Pomieszczenia s¹ oczyszczane i dezynfekowane. Do usuwania zu¿ytej œció³ki za-
stosowano ³adowacz. Dezynsekcjê przeprowadza siê przed dezynfekcj¹ i usuniê-
ciem zu¿ytej œció³ki. Stosuje siê preparaty o dzia³aniu oddechowo-¿o³¹dkowym,
podawane metod¹ zamg³awiania . Podczas dezynfekcji:
usuwa siê kurz i brud,
oczyszcza sieæ doprowadzaj¹c¹ wodê pitn¹,
oczyszcza na mokro (namoczenie i rêczne mycie powierzchni sprzêtów, na któ-
rych zebra³ siê brud z zastosowaniem preparatów myj¹cych, a nastêpnie staran-
nie zmywa strumieniem wody pod ciœnieniem).
Dezynfekcja zasadnicza polega na zamg³awianiu pomieszczeñ roztworem œrodka
dezynfekcyjnego. Bezwzglêdnie jest zapewnione bezpieczeñstwo wykonuj¹cemu
zabieg. Stosuje on, np. maski przeciwgazowe z poch³aniaczem.
Deratyzacjê w kurnikach przeprowadza wyspecjalizowana firma.
Czyszczenie
pomieszczeń
maj 2008
1
Rozdzia³ 5/2.L.1.
Iwona Romanowska-S³omka
5. Ryzyko zawodowe
maj 2008
OPINIE
5. Ryzyko zawodowe
Rozdział 5/2.L.1.
Obsługa
zwierząt
G³ównym zajêciem hodowcy jest opieka nad zwierzêtami, jednak w razie potrze-
by wykonuje on wszystkie inne prace w gospodarstwie, w tym jazda samochodem,
kombajnem czy ci¹gnikiem. Drobiarz wykonuje przede wszystkim nastêpuj¹ce
czynnoœci :
prace przy obs³udze zwierz¹t, w tym m.in.:
przenoszenie kurcz¹t z kartonów (pojemników) transportowych i umiesz-
czanie ich w kurniku (m.in. rozdziela m³ode kurczêta na grupy i pomiesz-
czenia, wybiera i wa¿y),
zadawanie karmy,
przygotowywanie œció³ki,
sprawdzanie stanu zdrowia ptactwa i usuwanie ze stada osobników
s³abych, chorych lub martwych,
izolowanie chorych zwierz¹t,
podawanie leków, w tym szczepionek w wodzie do picia, w formie zastrzy-
ków lub rozpylanie ich w powietrzu,
utrzymywanie odpowiedniego mikroklimatu, itp.;
nape³nianie karmników i nadzorowanie dop³ywu wody do picia w poid³ach;
czyszczenie i dezynfekcja kurników;
rozk³adanie œció³ki;
usuwanie nieczystoœci z pod³ogi;
rejestrowanie liczby zapakowanych, sprzedawanych (wysy³anych) sztuk;
sporz¹dzanie raportów dotycz¹cych hodowli;
nadzorowanie oœwietlenia i sprawnoœci systemu wentylacyjnego.
2. Zakres obowi¹zków hodowcy
Inne czynności
Do obowi¹zków hodowcy nale¿y te¿:
utrzymywanie czystoœci w pomieszczeniach:
usuwanie odchodów i œció³ki,
dezynfekcja,
dezynsekcja;
czyszczenie, usuwanie i wymiana czêœci urz¹dzeñ;
pozyskiwanie paszy;
wy³adunek i za³adunek na œrodki transportu i sam transport (m.in. paszy);
jazda samochodem, ci¹gnikiem.
3. Organizacja pracy
Czas pracy hodowcy jest dostosowany do rytmu ¿ycia zwierz¹t.
4. Wymagane kwalifikacje
Od hodowcy wymaga siê:
wykszta³cenia zawodowego,
odpowiedniego stanu zdrowia potwierdzonego orzeczeniem lekarskim o bra-
ku przeciwwskazañ do pracy z ptactwem,
prawa jazdy.
2
maj 2008
5/2.L.1. Ocena ryzyka zawodowego nauczyciela
OPINIE
Rozdział 5/2.L.1.
5. Identyfikacja i charakterystyka zagro¿eñ
Zagro¿enia biologiczne
Czynnik niebezpieczny,
szkodliwy, uci¹¿liwy
ród³o zagro¿enia
Mo¿liwe skutki
zagro¿enia
Grupa ryzyka
Droga przenoszenia
1
2
3
Chlamydia psittaci ,
(Chalmydia ornitozy
szczepy ptasie).
Ptaki (szczególnie papugi,
rzadziej kury, kaczki,
go³êbie, indyki, gêsi,
perliczki i inne).
Choroba wywo³ywana
przez tê bakteriê to tzw.
papuzica. Pocz¹tek choroby
mo¿e byæ nag³y, z gor¹czk¹
i dreszczami, ogólnym po-
gorszeniem samopoczucia,
kaszlem.
Gr. 3 brak szczepieñ.
Powietrzno-py³owa,
powietrzno-kropelkowa.
Wirus H5N1 wywo³uj¹cy
ptasi¹ grypê.
Ptaki.
Grypa, zapalenie p³uc.
Gr. 3 brak szczepieñ.
Powietrzno-kropelkowa,
kontakt bezpoœredni.
Listeria monocytogenes .
Pa³eczka listeriozy.
Ptaki, gleba, woda, œcieki,
nawóz.
Listerioza mo¿e przebiegaæ
pod postaci¹:
• zapalenia opon mózgu,
• anginy z posocznic¹,
• zapalenia skóry, spojówek,
wêz³ów oraz
• przewlek³ego zapalenia
narz¹du rodnego.
Du¿e zagro¿enie dla kobiet
ciê¿arnych.
Gr. 2 brak szczepieñ.
Bezpoœrednia, powietrz-
no-py³owa, pokarmowa
(bezpoœredni kontakt
z chorymi zwierzêtami,
spo¿ywanie zaka¿onych
pokarmów, tak¿e przy
wdychaniu zaka¿onego
kurzu).
Clostridium perfringens .
Laseczka zgorzeli gazowej.
Woda, gleba, ka³, œcieki.
Zgorzel gazowa z rozpa-
dem tkanek, posocznica,
wytwarza toksyny.
Gr. 2 brak szczepieñ T.
Bezpoœrednia, przyranna.
Clostridium tetani . Laseczka
tê¿ca.
Przewód pokarmowy
zwierz¹t, nawóz, gleba.
Okres inkubacji od kilku
dni (w przypadkach
ostrych) do miesi¹ca. Tê¿ec,
wytwarza toksyny.
Gr. 2 szczepienia T.
Bezpoœrednia, po zranieniach.
Leptospira interrogans .
Gryzonie, byd³o, gleba,
woda, œcieki.
Leptospirozy (zespó³ Weila
objawiaj¹cy siê uszkodze-
niem w¹troby i nerek, czê-
sto ¿ó³taczka, krwotoki, wy-
broczyny skórne), gor¹czka
b³otna.
Gr. 2 szczepienia.
Bezpoœrednia (przez skórê
i b³ony œluzowe), rzadziej
pokarmowa.
Yersinia spp.
Gleba, zwierzêta – zw³asz-
cza gryzonie.
Jersinioza, zapalenie
¿o³¹dka, jelit, zatrucia
pokarmowe, ropne i inne
zaka¿enia pozajelitowe.
Gr. 2 brak szczepieñ.
Bezpoœrednia (przez uszko-
dzon¹ skórê).
maj 2008
3
155599669.001.png
OPINIE
5. Ryzyko zawodowe
Rozdział 5/2.L.1.
1
2
3
Mycoplasma spp.
Mikoplazma.
Ptaki, gleba, woda, œcieki.
Zaka¿enie b³on œluzowych,
zapalenie opon mózgowo-
-rdzeniowych, posocznica.
Gr. 2 brak szczepieñ.
Powietrzno-kropelkowa,
bezpoœrednia.
Staphylococcus aureus
(gronkowiec z³ocisty).
Zwierzêta, py³, woda,
przedmioty codziennego
u¿ytku.
Zaka¿enia ropne skóry
i tkanek podskórnych, sta-
ny zapalne dróg oddecho-
wych i innych narz¹dów,
posocznica. Czêsto powo-
duje wymioty, biegunki,
spadek ciœnienia krwi,
a nawet zapaϾ.
Gr. 2 brak szczepieñ.
Powietrzno-py³owa,
powietrzno-kropelkowa,
bezpoœrednia.
Streptococcus spp.
Zwierzêta.
Zapalenie p³uc, jamy ustnej,
dróg moczowych i innych
narz¹dów.
Gr. 2 brak szczepieñ.
Powietrzno-kropelkowa,
bezpoœrednia.
Salmonella choleraesuis var.
typ hi (pa³eczka duru
brzusznego).
Woda, gleba, œcieki. le
umyte po¿ywienie, rêce.
Dur brzuszny (gor¹czka,
krañcowe wyczerpanie,
bóle brzucha, ró¿owa wy-
sypka plamisto-grudkowa
na klatce piersiowej lub
nadbrzuszu.
Gr. 3 szczepienia.
Pokarmowo-wodna, rzadko
powietrzno-kropelkowa.
Bacillus anthracis . Laseczka
w¹glika.
Gleba, woda, œcieki, nawóz. W¹glik – postaæ:
• p³ucna (krwotoczne zapa-
lenia œródpiersia, stany
zapalne p³uc), która
pocz¹tkowo daje objawy
podobne do grypy, a póŸ-
niej wystêpuj¹ dreszcze,
gor¹czka, dusznoœæ, sini-
ca, mêcz¹cy kaszel,
• skórna (obrzêk z³oœliwy
– zazwyczaj w obrêbie
twarzy, na granicy skóry
i b³ony œluzowej oraz
krosta z³oœliwa – tzw.
„czarna krosta”, od której
polska nazwa w¹glik)
mog¹ca przechodziæ
w posocznicê z: wysok¹
gor¹czk¹, bólami g³owy,
dreszczami, wymiotami,
biegunk¹ i narastaj¹c¹
dusznoœci¹ oraz sk¹po-
moczem,
• jelitowa (najrzadsza)
szybko przechodzi w po-
socznicê z: wymiotami,
bólami brzucha, krwist¹
biegunk¹.
Gr. 3 brak szczepieñ.
Bezpoœrednia (drobne ska-
leczenia, otarcia naskórka),
rzadziej powietrzno-py³owa
(z kurzem), kropelkowa
(przez b³ony œluzowe oraz
pokarmowa – wraz po¿y-
wieniem).
4
maj 2008
155599669.002.png
5/2.L.1. Ocena ryzyka zawodowego nauczyciela
OPINIE
Rozdział 5/2.L.1.
1
2
3
Aspergillus fumigatus (kropi-
dlak popielaty). Grzyby.
Gleba, kompost, odpady.
Aspergiloza p³uc (kaszel,
œwisty, utrata masy cia³a,
astma, alergiczny nie¿yt
nosa, wytwarza mikotoksy-
ny. Alergia. Niebezpieczne
zw³aszcza dla ludzi o ob-
ni¿onej odpornoœci, np.
wskutek czêstego przyj-
mowania antybiotyków.
Gr. 2 brak szczepieñ A.
Powietrzno-kropelkowa,
powietrzno-py³owa.
Cryptococcus neoformans var.
neoformans ( Filobasidiella
neoformans ) Kryptokok
(grzyby).
Gleba, roœliny, odchody
ptaków, py³.
Kryptokokoza (grzybica
g³êboka, narz¹dowa), za-
palenie p³uc i opon mózgo-
wych. Szczególnie niebez-
pieczeñstwo dla osób
z os³abion¹ odpornoœci¹
wskutek d³ugotrwa³ego
przyjmowania antybioty-
ków, tak¿e wskutek stresu,
wyczerpania organizmu,
braku snu i wypoczynku,
z³ej diety.
Gr. 2 brak szczepieñ.
Powietrzno-py³owa, rza-
dziej bezpoœrednia (przez
skórê) i pokarmowa.
Candida albicans (kropidlak
bia³y).
Gleba, kompost, odpady.
Kandydoza (zwana te¿
dro¿d¿yc¹) paznokci, skóry,
alergia.
Szczególnie wra¿liwe s¹
osoby o os³abionym organi-
zmie, pij¹ce nieprzegoto-
wan¹ wodê.
Gr. 2 brak szczepieñ.
Powietrzno-kropelkowa,
powietrzno-py³owa
(np. u¿ywanie wspólnych
rêczników, myd³a, itp.).
Toxoplasma gonidii .
Zwierzêta.
Toxoplazmoza.
Szczególnie niebezpieczna
dla osób z obni¿on¹ odpor-
noœci¹ i kobiet w ci¹¿y.
Gr. 2.
Pokarmowa, bezpoœrednia. Przestrzeganie zasad higie-
ny (mycie przed jedzeniem
r¹k, warzyw i owoców),
oœwiata zdrowotna. Ochro-
na kobiet w ci¹¿y.
Zagro¿enia fizyczne, chemiczne i psychofizyczne
Czynnik niebezpieczny,
szkodliwy, uci¹¿liwy
ród³o zagro¿enia
Mo¿liwe skutki zagro¿enia
Po¿ar.
Instalacja elektryczna, za-
prószenie ognia, du¿e na-
gromadzenie materia³ów
³atwopalnych, siarkowodór,
tlenek wêgla, amoniak.
Ciê¿kie uszkodzenie cia³a,
poparzenia, a w skrajnych
przypadkach nawet œmieræ.
Gor¹ce powierzchnie
i media.
Media do mycia i sterylizo-
wania urz¹dzeñ.
Poparzenia cia³a, szczegól-
nie: d³oni, twarzy, nóg.
maj 2008
5
155599669.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin