Zapewnienie jakości mięsa i jego przetworów.pdf

(260 KB) Pobierz
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Alicja Królak
Zapewnienie jakości mięsa i jego przetworów 741[03].O1.02
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2007
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
782880282.002.png 782880282.003.png 782880282.004.png 782880282.005.png
Recenzenci:
mgr inŜ. Tadeusz Jakubczyk
mgr inŜ. Witold Pułkownik
Opracowanie redakcyjne:
mgr inŜ. Jadwiga Morawiec
Konsultacja:
mgr inŜ. Barbara Kapruziak
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 741[03].O1.02
Zapewnienie jakości mięsa i jego przetworów, zawartego w modułowym programie
nauczania dla zawodu rzeźnik – wędliniarz.
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
1
SPIS TREŚCI
1.
Wprowadzenie
3
4
2.
Wymagania wstępne
3.
Cele kształcenia
5
4.
Materiał nauczania
6
4.1. Wpływ drobnoustrojów, pasoŜytów i szkodników na jakość mięsa i jego
przetworów
6
4.1.1. Materiał nauczania
6
4.1.2. Pytania sprawdzające
12
4.1.3. Ćwiczenia
13
4.1.4. Sprawdzian postępów
14
4.2. WdraŜanie systemu HACCP w zakładzie mięsnym
15
4.2.1. Materiał nauczania
15
4.2.2. Pytania sprawdzające
16
4.2.3. Ćwiczenia
16
4.2.4. Sprawdzian postępów
19
4.3. Wymagania sanitarne i higiena w systemie HACCP
20
4.3.1. Materiał nauczania
20
4.3.2. Pytania sprawdzające
22
4.3.3. Ćwiczenia
22
4.3.4. Sprawdzian postępów
24
25
5.
Sprawdzian osiągnięć
6.
Literatura
29
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
2
1. WPROWADZENIE
Poradnik będzie Ci pomocny w przyswajaniu wiedzy dotyczącej zapewniania jakości
mięsa i jego przetworów.
W poradniku zamieszczono:
-
wymagania wstępne, czyli wykaz niezbędnych umiejętności i wiedzy, które powinieneś
mieć opanowane, aby przystąpić do realizacji tej jednostki modułowej,
-
cele kształcenia,
-
materiał nauczania, który umoŜliwi Ci samodzielne przygotowanie się do wykonania
ćwiczeń i zaliczenia sprawdzianów. Wykorzystaj do poszerzenia wiedzy wskazaną
literaturę oraz inne źródła informacji,
-
pytania sprawdzające wiedzę niezbędną do wykonania ćwiczenia,
-
instrukcje wykonania ćwiczenia,
-
sprawdzian postępów,
-
wykaz literatury.
Przed
rozpoczęciem
kształcenia
w
jednostce
modułowej
przewidywane
jest
zdiagnozowanie Twoich umiejętności.
Sprawdzian osiągnięć opracowany jest w formie testu zawierającego:
-
instrukcję,
-
zestaw zadań testowych,
-
punktację zadań,
-
kartę odpowiedzi.
741[03].O1
Podstawy zawodu
741[03].O1.01
Stosowanie przepisów bezpieczeństwa
i higieny pracy, ochrony przeciwpoŜarowej oraz ochrony środowiska
741[03].O1.02
Zapewnianie jakości mięsa i jego przetworów
741[03].O1.03
Stosowanie norm w produkcji mięsa i jego przetworów
741[03].O1.04
Stosowanie maszyn i urządzeń w produkcji mięsa i jego przetworów
Schemat układu jednostek modułowych
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
3
782880282.001.png
2. WYMAGANIA WSTĘPNE
Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć:
-
korzystać z róŜnych źródeł informacji,
-
komunikować się i pracować w zespole,
-
dokonywać oceny swoich umiejętności,
-
wyszukiwać, selekcjonować, porządkować i przechowywać informacje niezbędne do
wykonywania zadań zawodowych,
-
interpretować załoŜenia teoretyczne i stosować w praktyce,
-
analizować podstawowe akty prawne,
-
kontrolować przebieg procesów produkcyjnych,
-
stosować normy zapewnienia jakości zdrowotnej wyrobów w procesach produkcyjnych,
-
określać metody utrwalania Ŝywności,
-
prezentować wyniki opracowań.
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin