1.wątróbka w sosie musztardowym, 2.kotlety z białego sera.pdf

(1196 KB) Pobierz
4405744 UNPDF
Potrawa jest latwa, a jej smak ••. Pycha!
Dobrze smakuje i z ryzem, i z ziemniakami.
Edyta Rus;n. Rog6ino
Gdy zona pracuje, realizuj~ si~ w kuchni i sam wymyslam rozne dania.
Te kotlety najlepiej smakujq z gotowym sosem pomidorowym.
Pawel Plewn;ak. Idz;k6w
W(ltr6bka w sosie musztardowym
Kotlety z bialego sera
SKt.ADNIKI
• 50 dag wcttr6bek
drobiowych
.3-4 cebule
• 1/2 szklanki bulionu
z kostki
• 1/3 szklanki
smietany 18-proc.
• 1 Iyieczka mctki
• 1 1/5lyiki musztardy
.1/2 Iyieczki suszonego
tymianku
• 1/2 Iyieczki czctbru
• po 2 Iyiki oleju i masla
• pieprz, s61
szone wqtr6bki, posypujemy
zmielonym pieprzem. Przekta-
damy do rondelka,
2. Na patelni powoli rozpusz-
czamy masto, szklimy na nim
pokrojone cebule, po czym
wsypujemy mqk~ i chwil~
smaiymy, ciqgle mieszajqc.
3. Wlewamy bulion. Zagoto-
wujemy zasmaik~, dodajemy
ziota i musztard~, mieszamy
i przelewamy
w mleku i zostawic na dwie
godziny, a nast~pnie optukac
zimnq wodq i osuszyc papiero-
wym r~cznikiem.
• Wqtrobk~ solimy pod koniec
duszenia, bo posolona na po-
czqtku b~dzie twarda.
SKt.ADNIKI
• 60 dag bialego sera,
moie bye p6IUusty
• 1 Iyika smietany
.2 cebule
.1 jajko
• 1/2 szklanki mctki
• 1/4 szklanki oleju
• mctka do panierowania
• swieiozmielony
czarny pieprz
.imbir
• kolendra
• mielona ostra papryka
wproszku
.s61
odrobinie oleju, by si~ zeszkli-
ty, ale nie przysmaiyty zbyt
mocno.
2. Ser doktadnie mielimy
w maszynce do mi~sa lub
przepuszczamy przez prask~,
dOdajemy smietan~, wbijamy
jajko, wsypujemy mqk~, mie-
szamy i dodajemy podsmaio-
nq cebul~. Doprawiamy przy-
prawami do smaku (wedle
uznania) i wyrabiamy na jed-
nolitq mas~.
~
• Kotlety serowe podajemy na
gorqco od razu po usmazeniu,
z dowolnym ostrym sosem lub
keczupem.
• Kotlety przypadnq do gustu
amatorom pierogow ruskich
- w smaku nieco przypominajq
ich tarsz, ale Sqtatwiejsze do
zrobienia. Ich przygotowanie
zajmuje tez mniej czasu.
z wqtr6bkq.
4. Wqtr6bk~ dusimy na matym
ogniu okoto 10-15 minut. Pod
koniec solimy, dodajemy smie-
tan~. Podajemy z ryiem
i og6rkami kiszonymi lub kon-
serwowymi.
3. Z masy serowej tormujemy
zgrabne owalne kotlety, lekko
je sptaszczamy i obtaczamy
w mqce. Na patelni rozgrze-
wamy olej i na matym ogniu
smaiymy kotlety na rumiano
z obu stron.
PRZYGOTOWANIE
1. Na patelni rozgrzewamy
olej, obsmaiamy umyte i osu-
PRZYGOTOWANIE
1. Cebule obieramy, drobniut-
ko kroimy i podsmaiamy na
40 Przyslij przepis
Przyslij przepis 41
do rondelka
• Umytq wqtrobk~ dobrze jest
przed smazeniem namoczyc
4405744.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin