Sum pływający w sosie kurkowo- rodzynkowym, podany z chrupiącymi racuszkami ziemniaczanymiSkładniki dla 5 osób:1 sum (ok. 2 kg)Marynata: 4 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka Musztardy kremskiej Prymat 3 łyżki przyprawy do ryb Prymat Sos kurkowy:2 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka masła wiejskiego1 cebula2 ząbki czosnku pokrojone w plastry 300 g kurek1 łyżka rodzynek1 łyżka kaparów Smak100 ml wytrawnego, białego wina500 ml śmietany kremówki½ pęczka posiekanego koperkuDo smaku: Sól Ziołowa Pymat, Pieprz czarny mielony Prymat,Tymianek Prymat Placki ziemniaczane: 4 duże ziemniaki2 jaja1 pokrojona w kostkę cebula2 łyżki mąki pszennej1 łyżka otrębów pszennych3 łyżki pestek słonecznikaolej rzepakowy do smażeniaDo smaku: Sól ziołowa Prymat, Pieprz czarny mielony Prymat, Majeranek Prymat Sposób przygotowania:Placki ziemniaczane:Ziemniaki myjemy, obieramy, trzemy na tarce i odciskamy. Mieszamy z mąką, jajkami, otrębami i 1 łyżką prażonych na suchej patelni pestek słonecznika. Doprawiamy do smaku solą ziołową, majerankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z każdej strony, na złoty kolor. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Suma filetujemy, zdejmujemy skórę i kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy marynatą, a następnie przekładamy na nasmarowaną olejem blachę. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C. W rondelku, na oleju z masłem podsmażamy cebulę, czosnek i kurki przez ok. 10 minut. Następnie wlewamy wino i śmietanę, całość gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Dodajemy rodzynki, kapary, tymianek i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą ziołową, czarnym pieprzem mielonym i łyżeczką musztardy kremskiej. Pieczonego suma podajemy na sosie kurkowym, z dodatkiem chrupiących placuszków ziemniaczanych. Całość obsypujemy prażonymi pestkami słonecznika.
Pstrąg po żydowsku otulony chrupiącymi warzywami, podany ze słodkim sosem bakaliowym.Składniki dla 5 osób:pstrąg w całości 5 sztuk Pieprz cytrynowy PrymatCynamon PrymatsólWarzywa:1 marchew1 seler1 por1-2 ząbki czosnkuSos:100 g migdałów100 g rodzynek 10 g masła,pieprz czarny mielony Prymat150 ml białego wytrawnego wina200 ml śmietany 36%ewentualnie łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosucukier trzcinowy do smaku5 ziemniakówłyżeczka masłaposiekany koperekPstrągi czyścimy z łusek łyżką do zupy (nie będą pryskały), filetujemy, myjemy, posypujemy pieprzem cytrynowym, odrobiną cynamonu, ewentualnie solą do smaku. Zwijamy w rulony i spinamy wykałaczką. Układamy pionowo na blasze wyłożonej pergaminem, z wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Sos: Migdały i rodzynki podsmażamy na suchej patelni. Podlewamy białym winem i gotujemy na małym ogniu. Ciągle mieszając, dodajemy zahartowaną śmietanę oraz łyżeczkę masła do zagęszczenia sosu (należy uważać, żeby nie podgrzać zbyt mocno, bo się rozwarstwi). Jeśli sos jest nadal zbyt rzadki, można opruszyć go mąką ziemniaczaną. Do smaku dodajemy cukier trzcinowy według uznania.Warzywa: Marchew, por i seler obieramy, kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy warzywa, wyciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz czarny mielony do smaku. Serwujemy, gdy warzywa będą prawie miękkie.Ziemniaki, obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy, dodajemy masło i posiekany koperek.Pstrąga podajemy na sosie bakaliowym, z gotowanym ziemniakiem oraz lekko chrupiącymi warzywami duszonymi na maśle.
Śliwki w szlafrokach z ciasta francuskiego, zanurzone w aromatycznym sosie waniliowymSkładniki na 24 sztuki:2 opakowania ciasta francuskiego1 kg śliwek węgierek200 g cukru 2 łyżki cukru pudru2 jajka Cynamon PrymatSos waniliowy:450 ml mleka50 ml śmietany kremówki1 laska wanilii5 żółtek40 gram cukru1 łyżka skrobi kukurydzianejGotowe ciasto francuskie rozwijamy, kroimy placek na 12 kwadratów. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Mieszamy z cukrem i cynamonem do smaku. Na każdy kwadracik układamy kawałki śliwek i zawijamy w dowolny kształt, np. sakiewkę ( ścisakmy na górze wszystkie rogi ciasta). Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy rozmąconym jajkiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około 15-20 minut. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.Mleko i śmietankę wlewamy do jednego rondla, dodajemy laskę wanilii (rozcinamy czubkiem noża i wybieramy ziarenka, całośc wkładamy do garnka). Na wolnym ogniu doprowadzamy niemal do punktu wrzenia (około 85 stopni). W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Wyjmujemy wanilię i powoli wlewamy mleko cienkim strumieniem do masy jajecznej, nieustannie mieszając. Przelewamy z powrotem do rondla i wciąż mieszając, podgrzewamy na wolnym ogniu do zgęstnienia. Ewentualnie można zagęścić sos odrobiną skrobi kukurydzianej.
Skąpane w winie śliwki, zatopione w sosie pieprzowym i lodach waniliowych.Składniki dla 5 osób:Masa śliwkowa:0,5 kg śliwek200 ml czerwonego wytrawnego winaprzyprawa do wina i piwa Prymat15 dkg rodzyneksok wyciśnięty z 1 pomarańczycukier trzcinowy do smakuSos pieprzowy:200 ml śmietany kremówki 36%2 gwiazdki anyżu ½ łyżeczki chili pieprz cayenne Prymat 3 żółtka 4 łyżki cukru trzcinowego 200 g lodów waniliowychDo dekoracji:kilka gałązek czerwonej porzeczki20 dkg jeżynWyjmujemy pestki ze śliwek i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy czerwone wino, dodajemy przyprawę do wina i piwa oraz cukier trzcinowy do smaku. Wkładamy śliwki, rodzynki, wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i gotujemy na małym ogniu mieszając, żeby nie przywarło.Sos pieprzowy: Z 3 żółtek i 4 łyżek cukru trzcinowego ucieramy kogel-mogel. Śmietanę podgrzewamy w rondelku, dodajemy anyż, pieprz chili cayenne i cukier trzcinowy. Wyjmujemy anyż, dodajemy kogel-mogel i mieszamy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Studzimy.Do pucharków nakładamy sos pieprzowy, następnie śliwki gotowane w winie i lody waniliowe. Dekorujemy gałązkami czerwonej porzeczki i świeżymi jeżynami.
borowiak65