Gryczok po Janowsku, czyli zapiekanka z kaszy i twarogu, okraszona skwarkami, leśnymi grzybami pachnąca. Składniki dla 5 osób: Gryczok: 300 g ugotowanej kaszy gryczanej 250 g ugotowanych w mleku, rozgniecionych ziemniaków 200 g świeżego tłustego twarogu 150 g skwarek ze słoniny 1 małe opakowanie gęstej śmietany 18% 4 jajka sól morska Prymat,Pieprz czarny mielony Prymat,świeża mięta Sos z grzybów leśnych: 300 g świeżych grzybów leśnych lub mrożonych prawdziwków 1 pęczek dymki ze szczypiorem 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku 1 mały, kremowy serek topiony miąższ z dwóch pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry 100 g skwarek wysmażonych ze słoniny 100 ml białego, wytrawnego wina 500 ml śmietany 36% łyżka musztardy delikatesowej Prymat olej rzepakowy do smażenia Do smaku: sól ziołowa Prymat, Chili pieprz cayenne Prymat, Tymianek Prymat Sposób przygotowania: Gryczok:Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w mleku (będą delikatniejsze i bardziej kremowe).Kaszę gryczaną zalewamy gorącą wodą (tylko do poziomu kaszy) i i gotujemy na małym ogniu, nie mieszając. Twaróg miksujemy lub ucieramy na gładką masę. Robimy pure z ugotowanych ziemniaków, dodajemy twaróg i śmietanę, mieszamy. Do powstałej masy dodajemy: ugotowaną kaszę gryczaną, żółtka, pół pęczka posiekanego szczypiorku i kilka posiekanych listków mięty,sól morską, pieprz czarny mielony. Wszystkie składniki gryczoka wyrabiamy, wykładamy na blachę do pieczenia grubo posmarowaną smalcem, do naczynia żaroodpornego lub do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Ugniatamy, aby nie było pustych przestrzeni. Wierzch gryczoka wyrównujemy, smarujemy białkiem i pieczemy w zależności od grubości 40-60 minut w temperaturze 180-200°C. Słoninkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na patelni do zrumienienia skwarek. Pomidory kroimy w kosteczkę, siekamy szczypiorek, dodajemy sól i pieprz czarny mielony, całość mieszamy i odstawiamy do czasu, aż gryczok się upiecze. Sos grzybowy: Na głębokiej patelni, podsmażamy na oleju cebulę, czosnek i grzyby ok.10 – 15 minut. Wlewamy białe wino, śmietanę, dokładamy łyżkę musztardy delikatesowej, ser topiony, skwarki ze słoninki i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Następnie dokładamy pomidory pokrojone w kostkę bez skóry i posiekany szczypior z dymki, całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym i tymiankiem. Gryczok podajemy z aromatycznym sosem grzybowym, polany skwarkami z odrobiną tłuszczyku oraz sałatką z pomidorów i szczypiorku.
Pierogi lubelskie z duszą z kaszy, twarogu i mięty, podane z delikatnym sosem śmietankowymSkładniki dla 5 osób: Farsz: 250 g kaszy gryczanej 1 mała cebula 250 g twarogu pieprz czarny mielony Prymat sóllistki świeżej miętyCiasto: 250 g mąki pszennej 10 listków mięty woda do wyrobienia ciasta 1 łyżka olejusól Sos: 250 ml śmietany 36% 1 cebula biała 10 ml oleju sól pieprz czarny mielony Prymat Sposób przygotowania: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłą wodę, łyżkę oleju, sól i wyrabiamy ciasto.Następnie wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką duży, cienki placek. Na jedną połowę ciasta układamy listki mięty i zakładamy drugą częścią ciasta. Ponownie wałkujemy do uzyskania pożądanej grubości. Farsz: Kaszę gotujemy na sypko, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z twarogiem. Dodajemy sól, pieprz czarny mielony i garść posiekanych listków mięty. Gotowym farszem nadziewamy krążki wycięte z ciasta, sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku. Sos : Pokrojoną drobniutko cebulę szklimy na oleju, dodajemy śmietanę i gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym.
Puszyste racucho-pampuchy pełne leśnych smakołyków, zanurzone w winnym sosie z jagódSkładniki dla 5 osób: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g drożdży 25 g rozpuszczonego masła 10 łyżek ciepłego mleka 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli Nadzienie: 150 g jagód 50 g orzechów laskowych łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier wanilinowycukier puder do posypania 1 l oleju do smażeniaSos:100 g jagód 100 ml wytrawnego wina czerwonego 50 ml octu winnego czerwonego 5 łyżek cukru trzcinowego szczypta mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki śmietany 36%
Sposób przygotowania: Farsz: Jagody przebieramy, myjemy, suszymy, a następnie mieszamy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i odrobiną mąki ziemniaczanej. Rozdrobnione orzechy prażymy na suchej patelni i dodajemy do jagód. Można podlać je odrobina alkoholu i podpalić, nabiorą lepszego smaku. Ciasto: Przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z pozostałym cukrem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone masło, wyrośnięte drożdże, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 porcji. Z każdej z nich formujemy placek, na środku kładziemy łyżkę jagód i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta (jak pierogi). Po zlepieniu delikatnie formujemy kulkę i lekko spłaszczamy dłonią. Gotowe racuchy smażymy na rozgrzanym oleju około 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Osączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych i posypujemy cukrem pudrem. Sos do racuchów: Na patelnię wsypujemy cukier i robimy lekki karmel. Zalewamy octem winnym oraz czerwonym winem, mieszamy i gotujemy na małym ogniu czekając, aż wino odparuje. Dodajemy jagody, śmietanę,oprószamy mąką ziemniaczaną i gotujemy, aż zgęstnieje. Racucho - pampuchy oprószamy cukrem pudrem i podajemy z sosem jagodowym.
Słodkie, soczyste, zbierane w Janowskim lesie jagody, ukryte w słonecznych pierogach, z nutą piernikowo- miętowego sosuSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki masła ½ łyżeczki soli około ½ szklanki ciepłej wody do wyrobienia ciasta Farsz: 500 g umytych, oczyszczonych jagód 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sos śmietanowy z miętą: 200 ml śmietany kremówki 36% ½ łyżeczki chili pieprz cayenne Prymat 2 łyżeczki przyprawy do piernika Prymat 3 żółtka 4 łyżki cukru trzcinowego – robimy kogel-mogel 10 listków mięty Sposób przygotowania: Farsz: Jagody przebieramy, myjemy i wymieszamy z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, rozpuszczone masło, sól, a następnie dolewając wodę wyrabiamy ciasto, aby było elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na cienki placek. Szklanką wykrawamy po 2 krążki, jeden mniejszy, drugi większy. Na większych kółkach z ciasta układamy jagody, przykrywamy mniejszym kółkiem i łączymy brzegi przyciskając ciasto widelcem. Można też ulepić tradycyjne pierogi. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia. Sos: Z 3 żółtek i 4 łyżek cukru trzcinowego robimy kogel-mogel. Śmietanę podgrzewamy ze szczyptą chili pieprzu cayenne, 2 łyżeczkami przyprawy piernikowej, dodajemy kogel-mogel i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania wkładamy posiekane listki świeżej mięty. Ugotowane pierogi, wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz i podajemy z sosem piernikowo- miętowym.
borowiak65