Przepisy z odcinka 5.odt

(23 KB) Pobierz

Przepis (1) Chełmskie wariacje na temat kartoflańca Hrubieszowskiego z dodatkiem młodej cukinii z ogródka, ukrytego w delikatnym cieście i aromatycznych warzywach.
 

Składniki dla 4 osób:
Placuszki ziemniaczane:
500 g dużych ziemniaków
3 jajka
300 g mąki
100 g wędzonego boczku
2 pokrojone w drobną kostkę cebule
100 ml oleju rzepakowego przyprawa do ziemniaków Prymat

Ciasto:
500 g mąki pszennej
2 żółtka
1 łyżka oleju rzepakowego
letnia woda do wyrobienia ciasta

Sos warzywny:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 posiekana w kostkę cebula
1 czerwona papryka
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
400 g pokrojonych w plastry pieczarek
150 g wędzonego boczku
4 pokrojone w kostkę pomidory bez skóry
½ posiekanego w paseczki pora
200 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej Prymat
1 pęczek posiekanego szczypiorku
1 łyżka cukru

Do smaku:
oregano Prymat,
sól ziołowa albo morska Prymat,
pieprz kolorowy Prymat

Placuszki z cukinii:
1 cukinia średniej wielkości
4 duże utarte ziemniaki
200 g tartego sera wędzonego
3 jajka
3 ząbki czosnku
przyprawa do ziemniaków Prymat
½ szklanki mąki pszennej (żeby masa była spójna)
olej rzepakowy do smażenia

Sos z serka Bieluch:
3 serki naturalne Bieluch
pęczek posiekanego szczypiorku
pęczek posiekanej natki
3 pomidory pokrojone w drobna kostkę
sól morska Prymat
pieprz czarny mielony Prymat

Sposób wykonania:
Placuszki ziemniaczane:
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce na miazgę. Dodajemy jajka, 2 łyżki przyprawy do ziemniaków, mąkę i mieszamy. Cebulę obieramy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju razem z pokrojonym w paseczki wędzonym boczkiem (można od razu usmażyć całość, bo boczek z cebulą będzie tez potrzebny do przygotowania sosu warzywnego). Dokładamy do masy ziemniaczanej, jeśli jest wystarczająco doprawiona, smażymy małe, okrągłe placuszki na rozgrzanym oleju (jeśli nie dosypujemy więcej przyprawy do ziemniaków). Rozmiar placuszków musi być mniejszy, niż krążków, które wytniemy z ciasta pierogowego.

Ciasto pierogowe:
Do miski wsypujemy mąkę, jajka, dodajemy olej i letnią wodę (tyle, żeby ciasto ładnie się wyrobiło). Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy dwa placki, z których wycinamy szklanką krążki. Na krążek kładziemy upieczony placuszek ziemniaczany, posypujemy go tartym wędzonym serem, przykrywamy drugim krążkiem ciasta i zlepiamy obydwa przyciskając widelcem dookoła. Tak przygotowane kartoflańce wrzucamy na osolony wrzątek na około 3 minuty (do wypłynięcia). Delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy z nadmiaru wody. Po wystygnięciu podsmażamy na rozgrzanym oleju, na złocisty kolor.

Sos warzywny:
Cebulę obieramy i kroimy. Do rondelka wlewamy olej i podsmażamy cebulę, posiekany czosnek i wędzony boczek pokrojony w paseczki. Pieczarki kroimy w plasterki, por i czerwoną paprykę w paseczki, dodajemy do rondelka i dusimy 10 minut. Wsypujemy łyżeczkę oregano, dodajemy pomidory pokrojone w kosteczkę, musztardę, bulion, sól ziołową lub morską i świeżo mielony kolorowy pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy cukier do smaku i posiekany szczypiorek.

Placuszki z cukinią:
Cukinię myjemy i trzemy razem ze skórką na tarce jarzynowej. Odsączamy na sicie z nadmiaru soku. Ziemniaki obieramy, myjemy i również trzemy na tarce jarzynowej. Do miski wkładamy osączoną cukinię, utarte ziemniaki, tarty ser wędzony, jajka, posiekany drobno czosnek, 1 łyżkę przyprawę do ziemniaków i mąkę. Całość dokładnie mieszamy, ewentualnie dosypujemy więcej przyprawy do ziemniaków, jeśli jest zbyt mało przyprawione. Smażymy okrągłe placuszki na rozgrzanym oleju. Gdy się zrumienią przekładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, do odsączenia z tłuszczu.

Sos z serka Bieluch:
Naturalne serki Bieluch przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, drobno pokrojone pomidory, sól i pieprz czarny mielony. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki. Podsmażone kartoflańce hrubieszowskie podajemy na aromatycznym sosie z warzyw. Układamy na nich placuszki z cukinii, posypujemy tartym wędzonym serem i dekorujemy świeżymi kiełkami. Podajemy z sosem z serka Bieluch.

 

 

Przepis (2) Zapiekanka ziemniaczana przekładana młodą kapustą w aromatycznym sosie, z boczkiem i smażonymi borowikami prosto z chełmskich lasów.
 

Składniki dla 5 osób:
Zapiekanka :
1 kg ziemniaków pokrojonych w plastry
500 g boczku bez kości w plasterkach
5 sztuk cebuli pokrojonej w piórka
1 mała kapusta biała pokrojona w cienkie paseczki
300 g borowików świeżych lub mrożonych
150 g suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
½ pęczka natki pietruszki

Sos do środka zapiekanki:
3 – 4 serki naturalne Bieluch
papryka czerwona słodka Prymat
kminek Prymat
majeranek Prymat
sól morska
pieprz czarny świeżo mielony Prymat
½ pęczka posiekanej natki pietruszki
cukier do smaku

Sos do podania z zapiekanką:
3 serki naturalne Bieluch
sok z 1/2 cytryny
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka cukru do smaku

Sposób wykonania:
Zapiekanka:
Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wykładamy pergaminem. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki i układamy pierwszą warstwę w formie do pieczenia. Kapustkę szatkujemy na drobne kawałki i mieszamy z sosem przygotowanym wcześniej z serka Bieluch. Układamy drugą warstwę na ziemniakach. Na kapuście układamy plastry boczku. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, układamy kolejna warstwę. Pomidory suszone kroimy na małe kawałeczki i posypujemy nimi warstwę cebuli. Borowiki kroimy wzdłuż na połówki. Połowę podsmażamy na oleju z ½ pokrojonej w kosteczkę cebuli. Po przestudzeniu wykładamy na suszone pomidory.

Warstwy:
ziemniaki, kapusta z sosem, boczek, cebula, pomidory suszone, grzyby smażone powtarzamy, aż do wypełnienia naczynia. Na wierzch zapiekanki układamy drugą połowę surowych borowików. Wkładamy na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki. Sos do środka zapiekanki: Do miski przekładamy serki naturalne Bieluch. Dodajemy łyżkę kminku, łyżkę papryki słodkiej mielonej, majeranku, sól morską i pieprz czarny mielony. Sos musi być dosyć słony, ponieważ ziemniaki wciągną sól (można też dodatkowo lekko posolić i popieprzyć wszystkie warstwy ziemniaków). Wsypujemy posiekana natkę pietruszki, przelewamy całość sosu do poszatkowanej kapusty i całość mieszamy.

Sos do podania z zapiekanką:
Serek łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz, odrobinę cukru oraz posiekany drobniutko szczypiorek.

 

 

Przepis (3) Delikatny mus serowy otulony owocami leśnymi, przekładany chrupiącą niespodzianką i prażonymi migdałami.
 

Składniki dla 5 osób:
Kisiel z owoców:
100 g malin
100 g truskawek
100 g poziomek
100 g borówek
100 g jagód leśnych
6 łyżek cukru
sok wyciśnięty z ½ cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii Prymat bez ziarenek

Mus serowy Bieluch:
4 opakowania serka Bieluch
naturalny sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
4 łyżki cukru
ziarenka z 1 laski wanilii Prymat

Dodatkowo:
100 g czekolady gorzkiej
30 g czekolady białej
100 g płatków migdałów
ciasteczka korzenne lub kruche herbatniki
listki świeżej mięty do dekoracji

Sposób wykonania:
Kisiel owocowy:
Na patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy, do momentu, aż powstanie karmel. Po przestudzeniu dodajemy szklankę wody, sok z cytryny i laskę wanilii (rozcinamy ją czubkiem noża i wyjmujemy ziarenka, które odkładamy do musu serowego, resztę wkładamy na patelnię). Całość podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż karmel się rozpuści i powstanie syrop. Po zagotowaniu dodajemy owoce (zostawiamy trochę świeżych do dekoracji deseru). Gotujemy około 3 minuty na małym ogniu. Wyjmujemy laskę wanilii z syropu z owocami, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, gotujemy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Jeśli kisiel jest zbyt kwaśny, dosładzamy cukrem. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Mus serowy Bieluch:
Serki Bieluch naturalny przekładamy do miski. Dodajemy 4 łyżki cukru , sok z połowy cytryny i ziarenka wyjęte z laski wanilii. Całość miksujemy, aż zgęstnieje. Wstawiamy do lodówki . Czekoladę białą i ciemną ucieramy na tarce. Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. W szklanych pucharkach układamy na przemian porcje owoców, musu serowego, herbatników i prażonych płatków migdałów. Ostatnią warstwą musi być mus serowy, posypujemy go tartą czekoladą, dekorujemy świeżymi owocami i listkiem mięty. Chłodzimy w lodówce.

 

Przepis (4) Kogel-mogel z puszystym serkiem, soczystymi malinami, gorzkim kakao oprószony.

Składniki dla 5 osób:

5 opakowań serka Bieluch naturalny
6 żółtek
3 łyżki cukru pudru
1 laska Wanilii Prymat
1 łyżeczka drobno pokrojonej skórki z pomarańczy
100 g makaroników lub innych ciasteczek
3 łyżki gorzkiego kakao
500 g świeżych malin
4 gałązki świeżej mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Krem:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Dodajemy serki Bieluch, ziarenka z 1 laski wanilii, skórkę z pomarańczy i ponownie miksujemy. Gotowy krem wstawiamy do lodówki. Do szklanego pucharka nakładamy trochę kremu, układamy makaroniki (można lekko rozkruszyć), posypujemy kakao i nakładamy kolejną warstwę kremu. Całość dekorujemy garścią malin i listkiem świeżej mięty. Wstawiamy do lodówki.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin