Przepis (1) Aromatyczny forszmak drobiowy z leśnymi grzybami i kleksem kwaśnej śmietany, podany z grzankami czosnkowymiSkładniki dla 4 osób: Marynata: 2 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat olej rzepakowy 1 łyżka musztardy delikatesowej PrymatForszmak lubelski: 4 podudzia z kurczaka najlepiej bez kości 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka 1 pokrojona w kostkę cebula 2 roztarte ząbki czosnku 300 g pokrojonych w plastry prawdziwków 2 pokrojone w kostkę pomidory 1 łyżka mąki 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżeczki kwaśnej śmietany 2 pokrojone w paseczki ogórki konserwowe Smak Do smaku: papryka słodka Prymat, sól morska Prymat, majeranek Prymat Olej rzepakowy do smażeniaGrzanki ziołowe: 1 bagietka 2 łyżki masła ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku sól morska PrymatSposób przygotowania:Marynowanie: W misce mieszamy olej rzepakowy, przyprawę pikantną do kurczaka i musztardę. Kurczaka myjemy, kroimy razem ze skórą na mniejsze kawałki, nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki.Forszmak lubelski: W dużym rondlu, na oleju podsmażamy kawałki zamarynowanego kurczaka. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju i przekładamy do garnka z kurczakiem. Czosnek obieramy, siekamy, albo miażdżymy i dodajemy do mięsa. Kładziemy na patelnię 2 łyżki masła, wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy borowiki, posypujemy pieprzem czarnym grubo mielonym i podsmażamy grzyby na złoty kolor. Część przekładamy do garnka z mięsem, kilka zostawiamy do dekoracji. Pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Wlewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, majeranek, słodką paprykę, sól morską i dusimy na małym ogniu, aż kurczak przejdzie smakiem przypraw. Na koniec usuwamy z kurczaka skóry i kości, łyżką zbieramy tłuszcz, który wytopił się podczas gotowania.Kwaśną śmietanę mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Ogórki konserwowe kroimy w cienkie paseczki. Część można włożyć do garnka z mięsem, resztę zostawiamy do dekoracji.Grzanki: Do miseczki wkładamy miękkie masło, dodajemy przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, sól morską, pieprz czarny mielony, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Bagietkę kroimy w skośne kromki, smarujemy masłem czosnkowym, układamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (do zrumienienia).Porcje forszmaku lubelskiego nakładamy w miseczki, posypujemy paseczkami ogórków konserwowych, kładziemy smażone grzyby, łyżeczkę śmietany z ziołami i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z grzankami czosnkowymi.
Przepis (2) Korzenne szaszłyczki podane na bakaliowym przysmaku z kaszy manny, oblane pikantnym sosem truskawkowymSkładniki dla 5 osób: 4 sztuki piersi z kurczaka pokrojone na małe porcjeMarynata: 500 ml jogurtu naturalnego imbir Prymatcynamon Prymat pieprz chili cayenne Prymat sól pieprz czarny grubo mielony PrymatPrzysmak z kaszy manny: 200 g kaszy manny 50 g rodzynek 50 g orzechów laskowych 300 ml mleka 50 g masła ½ pęczka posiekanej natkiPikantny sos truskawkowy: Składniki: 100 g truskawek mrożonych Hortex 1 łyżka zielonego pieprzu w ziarnach 100 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml czerwonego octu winnego 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę ½ pęczka mięty 60 g cukru 3 gwiazdki anyżu 70 ml oliwy z oliwek lub regionalnego olejuSposób przygotowania:Marynata do mięsa: Jogurt przekładamy do miski, wsypujemy 1 łyżkę imbiru, 1 łyżkę cynamonu, 1 łyżeczkę pieprzu chili cayenne, sól do smaku i dokładnie mieszamy. Mięso myjemy, kroimy na mniejsze porcje i wkładamy do marynaty. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, najlepiej na godzinę. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, układamy na niej kawałki zamarynowanego kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, na około 45 minut.Przysmak z kaszy manny: Orzechy laskowe siekamy na małe kawałki, a następnie prażymy na suchej patelni. W garnku gotujemy mleko z masłem, wsypujemy kaszę mannę, orzechy laskowe, rodzynki i gotujemy cały czas mieszając, aż się rozklei i zgęstnieje. Na koniec dodajemy trochę soli do smaku.Pikantny sos truskawkowy: Na suchą patelnię wsypujemy cukier, rozpuszczamy, aż powstanie karmel. Dodajemy ocet winny, wino, gwiazdki anyżu, czerwoną cebulę posiekaną w kostkę i pieprz zielony w ziarnach. Gotujemy 10 – 15 minut, następnie wyjmujemy gwiazdki anyżu i dodajemy truskawki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Całość gotujemy kolejne 10-15 minut, aż trochę zgęstnieje i odparuje. Zdejmujemy z ognia, studzimy i dodajemy oliwę energicznie mieszając.
Przepis (3) Napuszona szarlotka z aksamitnym twarogiem, ukryta pod zrumienioną bezą, aromatycznym sosem cynamonowym oblanaSkładniki: Ciasto: 400 g pokruszonych herbatników kakaowych 1 laska wanilii Prymat 60 g roztopionego masła (do wyrobienia na jednolitą masę)Jabłka: 500 g obranych, pokrojonych w kostkę jabłek bez gniazd nasiennych 80 g pokruszonych orzechów włoskich 1 mała łyżeczka cynamonu Prymat 150 g orzechów włoskichMasa serowa: 450 g trzykrotnie zmielonego tłustego białego sera 145 g cukru 4 żółtka 1 laska wanilii PrymatBeza: 8 białek z jajka 150 g cukru białego lub trzcinowegoSos pieprzowo- cynamonowy: 250 g śmietany kremówki 36 % 4 żółtka 45 g brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Prymat ½ łyżeczki chili pieprz cayenne Prymat
Sposób przygotowania:
Ciasto: Kruszymy do miski herbatniki, wlewamy roztopione w rondelku masło, dodajemy ziarenka z laski wanilii (przecinamy laskę wzdłuż czubkiem noża i wybieramy ziarenka) i całość zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Jeśli będzie zbyt mało spójna, dolewamy więcej masła. Powstałym ciastem wylepiany dno tortownicy (średnica około 23 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, kroimy na plasterki i smażymy na patelni, aż się uprażą. Dodajemy cynamon i posiekane orzechy włoskie i cukier, jeśli owoce były zbyt kwaśne.Masa serowa: Twaróg ubijamy na puszystą masę. Żółtka ucieramy z cukrem i ziarenkami wyjętymi z laski wanilii, a następnie łączymy z twarogiem ciągle mieszając. Po upieczeniu spodu z ciasta kakaowego, nakładamy masę jabłkową do tortownicy, a następnie masę serową. Całość pieczemy 45 minut w temperaturze 160°C.Beza: Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Najlepiej miskę z białkami postawić na garnku z gorąca wodą, wtedy piana będzie sztywniejsza.Gdy masa jabłkowa i serowa zostaną zapieczone, należy wyłożyć na nie ubitą pianę i piec około 10 minut w temperaturze 250°C, aż beza się zrumieni.Sos pieprzowo- cynamonowy: Śmietanę przelewamy do garnka i podgrzewamy, aż się zagotuje. Dodajemy chili pieprz cayenne i cynamon. Zdejmujemy z ognia. Żółtka ucieramy z brązowym cukrem i powoli dodajemy do śmietany. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.Upieczone ciasto kroimy na porcje i podajemy z sosem pieprzowo- cynamonowym.
Przepis (4) Chrupiące oponki drożdżowe z soczystym jabłkiem z zamojskich sadów, serwowane z pachnącą cynamonem marmoladą.Składniki dla 5 osób: 5-6 dużych jabłek sok wyciśnięty z 1 cytrynyCiasto: 2 jajka 1 łyżeczka suszonych drożdży 0.5 szklanki mleka 0.5 szklanki mąki 2 łyżeczki cukru sólMarmolada: 2 duże jabłka 60 g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu PrymatBita śmietana: 0,5 l śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu PrymatDodatkowo: 0.5 l oleju do smażenia 150 g malin do dekoracji listki świeżej miętySposób przygotowania:Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewamy w wysokim naczyniu, nie może być gorące, powinno być jedynie ciepłe. Dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajka, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy wszystko na gładką masę, powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęsta dodajemy mleka, jeśli za rzadka – dosypujemy odrobinę mąki.Jabłka myjemy i obieramy w całości. Z trzech wydrążamy środek i kroimy w plastry grubości około 1 cm. Skrapiamy sokiem z cytryny.Marmolada: Resztę jabłek ścieramy na tarce. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy starte jabłka, odrobinę soku z cytryny, cukier i cynamon. Dusimy do uzyskania konsystencji marmolady.Olej rozgrzewamy w dosyć wysokim naczyniu. Plastry jabłka obtaczamy w cieście i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Najlepiej zrobić to patyczkiem do szaszłyków. Jak się zarumienią przekręcamy na drugą stronę. Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Bita śmietana: Schłodzoną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach, dodajemy cukier puder i cynamon.Usmażone i suche oponki układamy na wystudzonej marmoladzie, dekorujemy bitą śmietaną, malinami i listkami świeżej mięty.
borowiak65