FLAKI PO POLSKU Składniki: 2 kg flaków wołowych 3,5 litra bulionu wołowego lub z kostki rosołowej 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 dużego selera 2 duże pory 5 dag masła 4 dag mąki 1 łyżkę stołową drobno posiekanej cebuli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki grubo utłuczonego białego pieprzu z zielem angielskim 1 łyżeczkę słodkiej papryki 2 listki laurowe 1 łyżkę dokładnie sproszkowanego majeranku sól
Przygotowanie: Flaki zalać bulionem z kostki lub rosołem wołowym i gotować aż będą zupełnie miękkie. Podczas gotowania stale trzeba uzupełniać rosół. Warzywa pokroić w słomkę, przełożyć do rondla, dodać 1 łyżkę masła nieco wody i dusić, często mieszając. Miękkie warzywa dodać do flaków i dokładnie wymieszać.Przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki oraz bardzo drobno posiekanej cebuli. W pierwszej fazie udusić na maśle cebulę, a gdy się zezłoci, dodać mąkę, potem rosół, rozprowadzając bardzo dokładnie drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki. Gdy zasmażka nabierze jednolitej konsystencji, wlać ją do flaków i dokładnie wymieszać trzepaczką do sosów.Przyprawić kierując się własnym smakiem. Na samym końcu flaki solimy i gotujemy na małym ogniu kilka minut, aż staną się zawiesiste. Podawanie: Z pulpetami lub pieczywem pszennym lub razowym. Ja dodaje czesto do zupy troche przecieru pomidorowego i wyciśniety ząbek czosnku.
marcus_1980