Przygotowanie: 25 min.Gotowanie: 70 min.trudność: Średnio trudne
Składniki dla 4 osób: • 250 g kaszy jęczmiennej • 30 g grzybów suszonych • cebula • 10 dag tłuszczu • 2 jajka • bułka tarta • sól, pieprz Przygotowanie: Ugotować kaszę na półsypko.Umyte grzyby moczyć godzinę w przegotowanej, letniej wodzie, a następnie gotować je w tej samej wodzie około 50 minut.Grzyby z połową kaszy pzrepuścić przez maszynkę. Dodać resztę kaszy. Przyprawić, dodać jajka i dokładnie wyrobić.Masę wyłożyć na stolnicę wysypaną bułką tartą, uformować dość gruby wałek, podzielić na dziesięć kawałków, uformować je w kotlety, obtoczyc w bułce, usmażyć.Podawać z sosem grzybowym.
Rysunek 1
bassma