Kotlety z kaszy jęczmiennej.doc

(34 KB) Pobierz
Kotlety z kaszy jęczmiennej

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Przygotowanie: 25 min.
Gotowanie: 70 min.
trudność: Średnio trudne

Składniki dla 4 osób:
  250 g kaszy jęczmiennej
  30 g grzybów suszonych
  cebula
  10 dag tłuszczu
  2 jajka
  bułka tarta
  sól, pieprz

Przygotowanie:

Ugotować kaszę na półsypko.

Umyte grzyby moczyć godzinę w przegotowanej, letniej wodzie, a następnie gotować je w tej samej wodzie około 50 minut.

Grzyby z połową kaszy pzrepuścić przez maszynkę. Dodać resztę kaszy. Przyprawić, dodać jajka i dokładnie wyrobić.

Masę wyłożyć na stolnicę wysypaną bułką tartą, uformować dość gruby wałek, podzielić na dziesięć kawałków, uformować je w kotlety, obtoczyc w bułce, usmażyć.

Podawać z sosem grzybowym.

Rysunek 1

Zgłoś jeśli naruszono regulamin