Przygotowanie: 20 min.Gotowanie: 30 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 600 g śliwek • pół szklanki czerwonego wina • 100 g cukru • cynamon • goździki • imbir • Na kluski: • 2 maślane czerstwe bułeczki • 3/4 szklanki mleka • 2 jajka • 3-4 łyżki mąki • łyżka cukru • łyżka masła • rodzynki • otarta skórka z pomarańczy • sól Przygotowanie: Owoce umyć, usunąć szypułki i wydrylować. Zalać dwiema szklankami wody, dodać kawałeczek cynamonu i 2-3 goździki, wstawić na ogień pod przykryciem. Gdy się rozgotują, przetrzeć przez sitko, resztki przelać szklanką wrzątku i znowu przetrzeć, aż zostaną same skórki. Wlać do przecieru szklankę wody i wino, przyprawić do smaku, ostudzić i wstawić do lodówki.Bułeczki pokroić na kawałki, zalać mlekiem i odstawić, aż zupełnie rozmokną. Wbić żółtka, dodać stopione masło, posolić i ucierać tłuczkiem na jednolitą masę. Dodać mąkę, przyprawić do smaku cukrem i skórką z pomarańczy. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Zagotować wodę w płaskim rondlu, osolić i kłaść na wrzątek podłużne kluseczki, formując je każdorazowo maczaną metalową łyżką. Gdy wypłyną, gotować je jeszcze na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Przelać zimną wodą i dodawać do zupy.
bassma