Zupa śliwkowa z bułkowymi kluskami.doc

(38 KB) Pobierz
Zupa śliwkowa z bułkowymi kluskami

Zupa śliwkowa z bułkowymi kluskami

Zupa śliwkowa z bułkowymi kluskami

Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  600 g śliwek
  pół szklanki czerwonego wina
  100 g cukru
  cynamon
  goździki
  imbir
  Na kluski:
  2 maślane czerstwe bułeczki
  3/4 szklanki mleka
  2 jajka
  3-4 łyżki mąki
  łyżka cukru
  łyżka masła
  rodzynki
  otarta skórka z pomarańczy
  sól

Przygotowanie:

Owoce umyć, usunąć szypułki i wydrylować. Zalać dwiema szklankami wody, dodać kawałeczek cynamonu i 2-3 goździki, wstawić na ogień pod przykryciem. Gdy się rozgotują, przetrzeć przez sitko, resztki przelać szklanką wrzątku i znowu przetrzeć, aż zostaną same skórki. Wlać do przecieru szklankę wody i wino, przyprawić do smaku, ostudzić i wstawić do lodówki.

Bułeczki pokroić na kawałki, zalać mlekiem i odstawić, aż zupełnie rozmokną. Wbić żółtka, dodać stopione masło, posolić i ucierać tłuczkiem na jednolitą masę. Dodać mąkę, przyprawić do smaku cukrem i skórką z pomarańczy. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Zagotować wodę w płaskim rondlu, osolić i kłaść na wrzątek podłużne kluseczki, formując je każdorazowo maczaną metalową łyżką. Gdy wypłyną, gotować je jeszcze na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Przelać zimną wodą i dodawać do zupy.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin