Przygotowanie: 15 min.Gotowanie: 40 min.trudność: Średnio trudne
Składniki dla 4 osób: • 8 ziemniaków • 2 marchewki • korzeń pietruszki • mały seler • cebula • 5 dag startego sera żółtego • pół pojemnika kefiru • posiekana natka pietruszki • łyżeczka masła • sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, wydrążyć środek. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę obrać i drobno posiekać.Tłuszcz rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa, przyprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości.Ziemniaki napełnić powstałym nadzieniem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Kefir wymieszać z żółtym serem, zalać ziemniaki i zapiec.Posypać natką pietruszki i podawać na gorąco.
bassma