Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 30 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • kilogram porów • ćwierć litra mleka • 100 g świeżo utartego sera ementaler • 2 łyżeczki margaryny • 2 łyżki mąki • 3 łyżki śmietany • łyżkę posiekanej natki pietruszki • pół łyżeczki soli • gałka muszkatołowa • biały pieprz • pół łyżeczki tymianku • pół łyżeczki estragonu Przygotowanie: Do zapiekania użyć tylko białych części porów. Przekroić je na pół, dokładnie umyć i przez około 20 minut gotować w 2 litrach wody przyprawionej szczyptą gałki muszkatołowej.Połową łyżeczki margaryny wysmarować naczynie żaroodporne. Wyjąć pory z wody, dobrze odsączyć i przełożyć do naczynia.Z mąki i reszty margaryny zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją stopniowo dolewając mleko, zagotować. Dodać śmietanę, sól, pieprz, tymianek i estragon. Polać sosem pory, posypać pietruszką i serem.Rozgrzać piekarnik do około 200 stopni, włożyć pory i zapiekać, dopóki ser się nie zrumieni.
bassma