Pory zapiekane.doc

(30 KB) Pobierz
Pory zapiekane

Pory zapiekane

Pory zapiekane

Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  kilogram porów
  ćwierć litra mleka
  100 g świeżo utartego sera ementaler
  2 łyżeczki margaryny
  2 łyżki mąki
  3 łyżki śmietany
  łyżkę posiekanej natki pietruszki
  pół łyżeczki soli
  gałka muszkatołowa
  biały pieprz
  pół łyżeczki tymianku
  pół łyżeczki estragonu

Przygotowanie:

Do zapiekania użyć tylko białych części porów. Przekroić je na pół, dokładnie umyć i przez około 20 minut gotować w 2 litrach wody przyprawionej szczyptą gałki muszkatołowej.

Połową łyżeczki margaryny wysmarować naczynie żaroodporne. Wyjąć pory z wody, dobrze odsączyć i przełożyć do naczynia.

Z mąki i reszty margaryny zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją stopniowo dolewając mleko, zagotować. Dodać śmietanę, sól, pieprz, tymianek i estragon. Polać sosem pory, posypać pietruszką i serem.

Rozgrzać piekarnik do około 200 stopni, włożyć pory i zapiekać, dopóki ser się nie zrumieni.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin