Kukurydza zapiekana z miesemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.300 g chudej duszonej wieprzowiny,800 g ugotowanej kukurydzy,125 ml bulionu,1 lyzeczka proszku do pieczenia,6 zabkow czosnku,1/4 cebuli,60 g masla,100 g smalcu,8 papryczek chilli,2 pomidory,po 1/2 lyzeczki tymianku i majeranku,1 lyzeczka oleju,sol.1. Mieso pokroic w mala kostke. Kukurydze zmiksowac z maslem, smalcem, proszkiem do pieczenia i sola. Jezeli masa jest zbyt rzadka, dodac 1 lyzke maki.2. Papryczki opalic nad ogniem, zdjac skorke, usunac gniazda nasienne i moczyc20 min. Pomidory sparzyc, zdjac skore, usunac pestki. Czosnek i cebuleobrac, posiekac. Papryczki, pomidory, czosnek, cebule i ziola zmiksowac.Smazyc na oleju 5 min. Dodac 120 ml wody, gotowac na malym ogniu 10 min. Dotego sosu dodac bulion, wlozyc pokrojone mieso i wymieszac.3. Posmarowac maslem zaroodporne naczynie, dno wylozyc polowa masy kukurydzianej. Na niej polozyc mieso z sosem i nakryc reszta masy. Wstawic do piekarnika, piec 25-30 min w temp. 200żC.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 74.
avi21