Makowe gwiazdki.doc

(161 KB) Pobierz
Makowe gwiazdki

Makowe gwiazdki

Makowe gwiazdki

Składniki na gwiazdki pszenne:

·         10 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych)

·         500 g mąki pszennej chlebowej

·         10 g soli

·         350 ml wody

Składniki na gwiazdki razowe:

·         300 g mąki razowej chlebowej

·         200 g chlebowej mąki pszennej

·         10 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych)

·         10 g soli

·         350 ml wody

Ponadto:

·         roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka, do posmarowania

·         mak do posypania

Mąkę połączyć z drożdżami (świeże drożdże można rozpuścić w części wody). Dodać sól, wodę, wyrobić gładkie ciasto, wtłaczając w nie dużo powietrza (ja wyrobiłam ciasto w maszynie do pieczenia chleba). Pozostawić w przykrytej misce, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto ostatni raz wyrobić, uformować 80 g bułeczki. Na środku zrobić nacięcia, aż do blatu w kształcie gwiazdki (krótszym bokiem czystej karty debetowej, lub podobnej). Wywinąć je od środka na zewnątrz, odwrócić. Pozostawić do napuszenia w ciepłym miejscu posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.

Makowe gwiazdki

Makowe gwiazdki

Makowe gwiazdki

Piec około 12 minut w temperaturze 230ºC, studzić na kratce. Z przepisu wychodzi około 11 bułeczek.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin