Składniki na 6 niedużych bułeczek:
· 250 g mąki
· 75 g letniego mleka
· 1 łyżeczka suszonych drożdży
· 1 łyżka cukru
· 1 jajko
· 50 g roztopionego masła
· 30 g żurawiny
Na glazurę: 1 roztrzepane jajko, szczypta soli
Wszystkie składniki poza żurawinami wymieszać dokładnie, zagnieść (ja to robiłam w maszynie). Ciasto powinno być gładkie i nie lepiące. Pod sam koniec dodać żurawinę. Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 2,5 godziny (powinno prawie podwoić objętość).
Po tym czasie z ciasta uformować bułeczki, których kształt zależy od Was. Przykryć je ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1,5 godziny. Przed pieczeniem wysmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 210ºC przez około 15 minut.
chomikagnieszkad