Inne - Ekstrakcja THC.rtf

(4 KB) Pobierz

Ekstrakcja THC z ziela metodą olejową.

 

   1. Surowce i odczynniki.

   2. Metoda.

   3. Przetworzenie ekstraktu.

 

1. Surowce i odczynniki.

 

Jako surowca należy uzyć wysuszonych liści konopnych, suszenie przeprowadzamy w miejscu przewiewnym w temperaturze od 20 do 80 stopni Celsjusza. Nie należy przechowywać liści zbyt długo w wysokiej temperaturze gdyż tracą moc z powodu parowania i destrukcji THC.

 

Ilość surowca: 10g

 

Odczynniki:

 

    * Woda ok 1l

    * Margaryna - 1/4 - 1/2 kostki

 

Sprzęt:

 

    * kolba płaskodenna o poj. 1l lub garnek

    * łyżka

    * sitko

    * szmatka bawelniana 10x10 cm

    * miseczka porcelanowa o poj. 1l.

 

2. Metoda.

 

Pokruszony surowiec umieszczamy w kolbie i zalewamy 0,5l wody. Mieszanine gotujemy przez 1 - 3 h. Zachodzi wtedy wyplukiwanie substancji rozpuszczalnych w wodzie (cukry, kwasy karboksylowe, feofityny etc.) z surowca, pozostaje w nim natomiast THC które jest nierozpuszczalne w wodzie. Pod wpływem działania temperatury izomery THC przechodzą izomeryzacje a wiele pochodnych kanabinolu zostaje uwolnionych w postaci czterohydrokanabinolu.

 

Po upływie tego czasu wode odlewamy przez sitko, i pozostałe części stałe umieszczamy z powrotem w kolbie ( części stałych nie wyciskamy gdyż moglibyśmy usunąć wraz z obecnymi w surowcu lipidami wycisnać sam nektar.) i dodajemy margarynę oraz małą ilość wody. Nastepnie mieszaninę gotujemy przez 10-15 minut. Odlewamy roztwor i dodajemy jeszcze trochę margaryny po czym gotujemy przez kolejne 15-20 minut. Po tym czasie odsączamy surowiec i wyciskamy go w szmatce bawełnianej. Łączymy ekstrakty i umieszczamy je w porcelanowej miseczce w której przygotujemy ciasto lub cos innego.

3. Przetworzenie ekstraktu.

 

Z pozyskanego oleju możemy przygotowac:

 

    * Mleko

    * Budyń

    * Kakao

    * Ciasteczka

    * Placek

    * Inne: zupy, sosy i sałatki

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin