Bób do podgryzania.doc

(54 KB) Pobierz

Bób do podgryzania - inna, szybsza wersja

Bób do podgryzania -inna, szybsza wersja

Jędrny, o wyjątkowo świeżym smaku, super do podgryzania…

Bogate źródło białka i witamin, a do tego rewelacyjna przekąska np. zamiast chipsów czy chrupek, gdy dopadnie ochota na przegryzienie czegoś późnym popołudniem czy wieczorem. Np. przy filmie:)

czas przygotowania: do 10 minut
/proporcje na 2 osoby/

·         500 g bobu (najlepiej młody, bo w tej wersji będzie najsmaczniejszy)

·         woda –tyle, by całkowicie zakryła bób

·         1 ząbek czosnku (można pominąć, ale nadaje smaku i eliminuje zapach podczas gotowania;))

·         1 liść laurowy (można pominąć, ale nadaje smaku i eliminuje zapach podczas gotowania;))

·         2-3 kulki ziela angielskiego (można pominąć, ale nadaje smaku i eliminuje zapach podczas gotowania;))

·         opcjonalnie: sól do posolenia wody -ja czasem pomijam, a czasem dodaję w zależności od tego, dla kogo bób gotuję (bez soli ma specyficzny smak, który trzeba po prostu lubić:))

Bób myję i odsączam na sicie.

Do garnka wlewam wodę (tyle, by całkowicie zakryła bób, gdy już go dodam) i dodaję liść laurowy, ziele angielskie i ząbek czosnku. Czosnek nakrawam w krzyż u nasady, by szybciej uwolnił aromat. Wodę można posolić.

Wodę z przyprawami zagotowuję i doprowadzam do wrzenia, a następnie do gotującej wkładam bób.

Gotuję ok. 3 minuty (młody zdecydowanie nie dłużej, starszy ew. 5 minut), po czym wyjmuję, odsączam i przekładam do miski/-ek. I podaję:)

Jedząc wysuwam go ze skórki, każde ziarenko w miarę jedzenia, a skórki wyrzucam… choć niektórzy lubią bób ze skórą:) Można też obrać ze skórek hurtowo, włożyć na talerz, skropić oliwą, przyprószyć solą i pieprzem i podawać w ten sposób. W obu wersjach przepyszne:)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin