Czym zagęścić zupę?
Istnieje przynajmniej 6 innych sposobów zagęszczania (pozostających w zgodzie z zasadami racjonalnego żywienia). Możemy zatem:
• sporządzić tzw. zimną zasmażkę. Masło lub margarynę ucieramy w garnuszku na gładką masę z mąką pszenną w proporcji 1:1, a następnie wlewamy do niej trochę gorącego wywaru i mieszamy, aż powstanie jednolita zawiesina, po czym wlewamy ją do zupy i zagotowujemy;
• śmietanę lub śmietankę dokładnie wymieszać z mąką, rozprowadzić ją niewielką ilością gorącego wywaru i zagotować. Może to być nawet chuda śmietana - mąka zabezpieczy ją przed zwarze- niem się;
• mąkę pszenną lub ziemniaczaną (bądź też jedną i drugą pół na pół) wymieszać z zimną wodą i taką zawiesinę wlać powoli - cały czas mieszając - do wrzącej zupy, jeszcze chwilę gotować;
• dodać ugotowane i przetarte ziemniaki;
• dodać włoszczyznę wyjętą z wywaru i zmiksowaną;
• zaprawić zupę śmietaną lub śmietanką (przynajmniej 22-proc.) roztrzepaną z żółtkami. Na pół szklanki śmietany bierze się 1-2 żółtka. Mieszaninę tę hartuje się odrobiną zmiksowanej już gorącej zupy i mieszając, wlewa do garnka. Tak zagęszczonej zupy nie należy zagotowywać, ponieważ żółtka się zwarzą.
A-n-i-t-a