Czym zagęścić zupę.doc

(309 KB) Pobierz
Czym zagęścić zupę

Czym zagęścić zupę?



Ist­nieje przynajmniej 6 innych sposobów zagęszczania (po­zostających w zgodzie z za­sadami racjonalnego żywie­nia). Możemy zatem:

• sporządzić tzw. zimną za­smażkę. Masło lub marga­rynę
  ucieramy w garnusz­ku na gładką masę z mą­ką pszenną
  w proporcji 1:1, a następnie wlewamy do niej trochę
  gorącego wywaru i mieszamy, aż powstanie jednolita
   zawie­sina, po czym wlewamy ją do zupy i zagotowujemy;

• śmietanę lub śmietankę dokładnie wymieszać z mąką, rozprowadzić ją niewielką ilością gorącego
  wywaru i zagotować. Mo­że to być nawet chuda śmietana - mąka zabez­pieczy ją przed zwarze-
   niem się;

• mąkę pszenną lub ziem­niaczaną (bądź też jedną i drugą pół na pół) wy­mieszać z zimną wodą i
  taką zawiesinę wlać po­woli - cały czas mieszając - do wrzącej zupy, jeszcze chwilę gotować;

• dodać ugotowane i prze­tarte ziemniaki;

• dodać włoszczyznę wyjętą z wywaru i zmiksowaną;

• zaprawić zupę śmietaną lub śmietanką (przynaj­mniej 22-proc.) roztrzepa­ną z żółtkami. Na pół
  szklanki śmietany bierze się 1-2 żółtka. Mieszaninę tę hartuje się odrobiną zmiksowanej już
  gorącej zupy i mieszając, wlewa do garnka. Tak zagęszczo­nej zupy nie należy zagotowywać,
  ponieważ żółtka się zwarzą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin