Kiełbasa w słoju.doc

(19 KB) Pobierz
Kiełbasa w słoju

Kiełbasa w słoju

 

Składniki:
20 dkg słoniny,
2 kg wieprzowiny bez kości,
sól,
gorczyca,
pieprz naturalny, mielony,
czosnek.
Sposób przyrządzenia:
Mięso zemleć w maszynce do mielenia mięsa wraz ze słoniną. Masę mięsną wymieszać w misce z dodatkiem soli, pieprzu, niewielkiej ilości gorczycy i roztartego z solą czosnku. Gdy masa będzie dobrze wyrobiona dodać do niej dwie łyżki wody, jeszcze raz wymieszać i przekładać do czystych, wyparzonych wcześniej słoików. Szczelnie zakręcić, po czym gotować w kąpieli wodnej ok. 1 h. Po ugotowaniu słoiki wyjąć i przenieść w chłodne miejsce na 24 h. Po upływie tego czasu ponownie gotować przez ok. 1 h, następnie powoli wystudzić i przenieść do przechowania w chłodne i ciemne miejsce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin