Kiełbasa krakowska.doc

(19 KB) Pobierz
Kiełbasa krakowska

Kiełbasa krakowska


Składniki:
4 kg wieprzowiny od szynki, 1 kg chudej wołowiny,
10 dag soli, 10 g saletry, 10 g pieprzu, 3 ząbki czosnku,
5 g majeranku, 7 g ziela angielskiego, grube jelito.

Przygotowanie:

Połowę wołowiny przepuszczamy w maszynce z drobnym sitkiem. Resztę mięs kroimy w kostkę o boku 2 cm. Wyrabiamy z solą, saletrą, czosnkiem roztartym z solą oraz przyprawami utłuczonymi w moździerzu. Odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce. Napełniamy jelita, nakłuwamy je. Formujemy pałki o długość 35-40 cm. Po osuszeniu (3-4 dni), wędzimy 3-4 dni zimnym dymem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin