Składniki
Przepis
5 jajek2 łyżki gazowanej wody mineralnej2 łyżki śmietany (może być 12 albo 18%)2 łyżki mąkiszczypta kurkumy (daje piękny żółty kolor)sól, pieprz30 dag pieczarekcebulapół szklanki wywaru instantmasło do smażenia
To przepis w sam raz na 2 omlety ze sporej patelni.Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić je, popieprzyć, przykryć patelnię i smażyć tak długo aż odparuje sok z grzybów. Wlać wywar i dusić 5 minut. zagęścić łyżką mąki.Całe jajka dokładnie roztrzepać z wodą, śmietaną, łyżką mąki, kurkumą, sola i pieprzem. Usmażyć 2 żółciutkie omlety.Na każdy nałożyć pieczarki, złożyć na pół i podawać głodomorom.
A-n-i-t-a