Mazurek wschodni.pdf

(57 KB) Pobierz
37869888 UNPDF
Mazurek wschodni
Składniki
Ciasto: 5 jaj, 3/4 szklanki cukru, 2 małe cytryny, 2 szklanki
zmielonych orzechów włoskich. Lukier: 2 szklanki cukru pudru,
łyżka soku z cytryny, około ćwierć szklanki gorącej wody.
Przybranie: konfitura wiśniowa, owoce świeże i z syropu, grubo
posiekane galaretki owocowe
Sposób przyrządzania
Żółtka ubić z cukrem do białości, dodać sok z jednej cytryny i skórkę otartą z dwóch
cytryn, na końcu porcjami włożyć orzechy. Ubić białka i dodać do masy. Przełożyć masę
do prostokątnej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 30-35 min
w temperaturze 175°C. Przeciąć ciasto na dwie równe części. Cukier puder utrzeć z
sokiem z cytryny i wodą. Posmarować mazurki i przybrać. (100 g - 385 kcal).
 
37869888.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin