D.doc

(1220 KB) Pobierz
Dip z warzywami

Delikatna surówka kapustowo – marchewkowa



pół główki kapusty włoskiej ok. 0.5 kg, 3 marchewki średniej wielkości sos: 2 łyżki octu balsamicznego lub octu winnego, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki wody mineralnej, pół łyżeczki cukru, sól, świeżo zmielony pieprz, pół garści liści melisy lub natki pietruszki - porwanych palcami

 

Kapustę kroję na bardzo cienkie i długie kawałki. Marchewki obieram, kroję wzdłuż na cienkie plastry, następnie na długie i cienkie paski. Kapustę i marchewkę wrzucam do miski i mieszam. Sos przygotowuję poprzez dokładnie wymieszanie wszystkich składników. Sosem zalewam surówkę, mieszam dokładnie i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie dodaję zioła i mieszam podrzucając tak, by surówka była bardzo przestrzenna.

 

DIABELSKA SAŁATKA



na 6 porcji

30 dag fileta z kurczaka, główka sałaty lodowej, słoiczek zielonego pieprzu (w zalewie), 1 por, pęczek rzodkiewki, 6 plasterków szynki, olej, sól

 

Posolone i pokrojone filety upiec na oleju (odłożyć na miseczkę), a rzodkiewkę i por pokroić w plasterki. Na tłuszcz wrzucić pieprz (bez zalewy) i piec ok. 3 min., po czym odcedzić z tłuszczu a na tym samym też ok 3 min. podsmażyć por. Filet, pieprz, por zmieszać i odstawić do wystudzenia. Sałatę lodową pokroić i zmieszać z rzodkiewką, a następnie ze wszystkimi (wystudzonymi) składnikami. Włożyć do salaterki i udekorować przekrojonymi na pół (zwiniętymi w ruloniki) plasterkami szynki. Podawać można osobno jako przekąskę lub z ziemniakami jako danie.

 

Diabelski kurczak



1/2 kurczaka wędzonego, mała kapusta pekińska, puszka czerwonej fasoli, pół główki czosnku, 1 łyżka majeranku, 4 łyżki majonezu, kilka kropel sosu tabasco, sól, pieprz

 

Kurczaka pokroić w spore kawałki, kapustę posiekać średnio drobno czyli zależnie od gustu. Kawałki kurczaka, sałatę i fasolę wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posolić, popieprzyć, dodać majeranek i kilka kropel sosu tabasco w zgodnie z upodobaniem do ostrych klimatów. Wyjątkowy aromat sałatka ta bierze z połączenia majeranku i czosnku, a parę kropel tabasco nadaje jej zdecydowanego charakteru.

 

Dietetyczna surówka



cebula biała lub czerwona 1 szt., kukurydza 1 puszka, ogórek zielony 1 szt., ogórki kiszone 4 szt., ogórki małosolne 3 szt., papryka czerwona 1 szt., pomidor 3 szt., rzodkiewka 5 szt., sałata lodowa 10 liści

 

Ogórki kiszone i pomidory kroimy w paski. Odsączamy na sitku. Do dużej miski rwiemy na małe kawałki sałatę lodową, w półksiężyce kroimy: rzodkiewkę, ogórka zielonego, ogórki małosolne. Dodajemy do sałaty, cebule kroimy w bardzo małe piórka, rozdrabniamy je palcami i dorzucamy do sałaty. Paprykę kroimy w paski, dorzucamy do sałaty. Na końcu dodajemy odsączone pomidory i ogórki kiszone. Wszystko dokładnie mieszamy. Dla lepszej kolorystyki dodajemy kukurydzę. Ja niestety jej nie miałam. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ilość kcal nie ma dla nas znaczenia doprawiamy surówkę sosem koperkowym lub innym ulubionym:)

 

Dip z warzywami



papryka kolorowa 3 szt., ogórek świeży 2 szt., marchewka 2 szt., ser pleśniowy 200g, twarożek homogenizowany naturalny 250g, orzechy włoskie posiekane 30g, czosnek 1 ząbek, pieprz biały wg uznania

 

Oczyszczone warzywa pokroić w słupki. Dip: ser pleśniowy, twarożek i orzechy zmiksować na gładką masę. Doprawić roztartym czosnkiem i pieprzem.

 

 

 

Djerbańskie buraczki



ugotowane w osolonej wodzie i obrane buraki, perłowa cebula pokrojona w kostkę, zielona papryka pokrojona na kawałki, posiekana mięta (pietruszka opcjonalnie), sok z cytryny

 

Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach/ pokroić w słupki, wymieszać z cebulą i papryką. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Wstawić do lodówki na min. 60 minut. Na ok. 15 min przed podaniem dodać miętę, ew. jeszcze dodać soku z cytryny. Wstawić do lodówki. Uwagi: w oryginale buraki były pokrojone w słupki, ale mi się nie chciało bawić i starłam. Następnym razem będę kroić, bo tak mi bardziej smakuje. Soku z cytryny potrzeba sporo, ale należy próbować w trakcie doprawiania. Koniecznie podawać zimne, wprost z lodówki

 

DLA DWOJGA

 



na 2 porcje

ok 150g szynki, 1 woreczek ryżu (100g-biały, dziki, brązowy....wg upodobań), 1 por, 1 mały słoiczek grzybków marynowanych, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz do smaku

 

Do ugotowanego i ostudzonego ryżu dodajemy odsączone grzybki, (jeśli są duże - pokroić w plasterki), pokrojoną drobno białą część pora, pokrojoną drobniutko szynkę (zostawiając 1-2 plastry do dekoracji) Przygotowujemy sos mieszając majonez, musztardę, (jaką kto lubi - ja np. lubię francuską z całymi kuleczkami gorczycy) i miód. Dodajemy sos do pokrojonych składników, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z szynki i zielonej części pora robimy dekorację. Można ułożyć róże, lub powycinać serduszka...itp Wykładamy sałatkę do szklanej miseczki. Układamy dekorację.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin