Kapusta do schabowego
W polskiej tradycji najczęściej podajemy schabowego z kapustą. Długo gotowaną i tłustą. Ja robię tzw. "krótką kapustę". W tym wydaniu zaostrza smak, a jednocześnie jest znacznie lżejsza od tradycyjnej.
Porcje: ? Koszt: 2 zł Trudność: prosty Czas: 40 min. Kaloryczność: mało
Składniki:- 1 kg kapusty kiszonej,- 4 łyżki smalcu lub masła,- garstka kminku,- woda. Jak przyrządzić?1) Przyniesioną kapustę krótko i dokładnie płuczemy. Po odciśnięciu kroimy na 3 cm kawałki.2) Na patelni mocno rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy kapustę, z której, lojalnie uprzedzam, okropnie pryska woda na wszystkie strony. Kilkakrotnie przewracamy na patelni aż się lekko zrumieni.3) Wrzucamy zawartość patelni do garnka. Dorzucamy kminek, nieco wody i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min.4) Odkrywamy, mieszamy, próbujemy. Jest zdecydowanie kwaśna. Ale może jej brakować soli.5) Tak zmacerowaną podajemy do kotleta schabowego panierowanego.
Uwagi:Tak przyrządzona kapusta jest bardzo wyrazista w smaku, więc nie dajemy jej wiele.Znakomicie pasuje do wszelkiej smażonej, duszonej czy pieczonej wieprzowiny.Nie dodajemy w czasie gotowania nic, ponadto, co podałam. Ma być taka bardzo "surowa" w smaku.Właściwie nie nadaje się do jedzenia solo, ale może być początkiem bardziej wyrafinowanych i tradycyjnych kapustnych dań, jeśli przygotujemy jej nieco więcej.
Wasze komentarze...
NAJLEPSZA kiszona kapusta jest ze startymi jablkiem i marchewka oraz z pokrojonym drobno porem... Do smaku pieprzymy, solimy i cukrzymy...PYCHA!
Proponuję, zamiast pukania, mocno wycisnąć kapustę. Ja tak robię. Sok wypijam, po prostu. Czasem, jak bardzo kwaśny, dodaję do niego wody. Witaminy się nie marnują
Dla mnie najbardziej smakuje surówka z kiszonej kapusty według przepisu mojej mamy. Do kiszonej kapusty dodajemy sporo pokrojonej w kostkę cebuli cukrowej ( jeszcze lepsza jest cebula czerwona sałatkowa), trochę pieprzu i kilka łyżek oleju. Mieszamy. Naprawdę smakuje wybornie . Polecam!
A jak do kiszonej kapustki, doda się również cebulkę, marcheweczkę, trochę soli, cukru i pieprzu i na koniec wymiesza się to wszystko ze śmietaną to dopiero jest kapustka
luk69