Kapusta do schabowego(1)(1).docx

(51 KB) Pobierz

 

 

Kapusta do schabowego

 

W polskiej tradycji najczęściej podajemy schabowego z kapustą. Długo gotowaną i tłustą. Ja robię tzw. "krótką kapustę". W tym wydaniu zaostrza smak, a jednocześnie jest znacznie lżejsza od tradycyjnej.

 

Porcje: ?  Koszt: 2 zł  Trudność: prosty  Czas: 40 min. Kaloryczność: mało

 

 

http://kuchnia.o2.pl/mat/4/zdjecia/kapusta1.jpghttp://kuchnia.o2.pl/mat/4/zdjecia/kapusta2.jpg

 

Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 4 łyżki smalcu lub masła,
- garstka kminku,
- woda.

Jak przyrządzić?
1) Przyniesioną kapustę krótko i dokładnie płuczemy. Po odciśnięciu kroimy na 3 cm kawałki.

2) Na patelni mocno rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy kapustę, z której, lojalnie uprzedzam, okropnie pryska woda na wszystkie strony. Kilkakrotnie przewracamy na patelni aż się lekko zrumieni.

3) Wrzucamy zawartość patelni do garnka. Dorzucamy kminek, nieco wody i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min.

4) Odkrywamy, mieszamy, próbujemy. Jest zdecydowanie kwaśna. Ale może jej brakować soli.

5) Tak zmacerowaną podajemy do kotleta schabowego panierowanego.

Uwagi:
Tak przyrządzona kapusta jest bardzo wyrazista w smaku, więc nie dajemy jej wiele.
Znakomicie pasuje do wszelkiej smażonej, duszonej czy pieczonej wieprzowiny.
Nie dodajemy w czasie gotowania nic, ponadto, co podałam. Ma być taka bardzo "surowa" w smaku.
Właściwie nie nadaje się do jedzenia solo, ale może być początkiem bardziej wyrafinowanych i tradycyjnych kapustnych dań, jeśli przygotujemy jej nieco więcej.

 

 

 

 

Wasze komentarze...

NAJLEPSZA kiszona kapusta jest ze startymi jablkiem i marchewka oraz z pokrojonym drobno porem... Do smaku pieprzymy, solimy i cukrzymy...
PYCHA!

Proponuję, zamiast pukania, mocno wycisnąć kapustę. Ja tak robię. Sok wypijam, po prostu. Czasem, jak bardzo kwaśny, dodaję do niego wody. Witaminy się nie marnują

Dla mnie najbardziej smakuje surówka z kiszonej kapusty według przepisu mojej mamy. Do kiszonej kapusty dodajemy sporo pokrojonej w kostkę cebuli cukrowej ( jeszcze lepsza jest cebula czerwona sałatkowa), trochę pieprzu i kilka łyżek oleju. Mieszamy. Naprawdę smakuje wybornie . Polecam!

 

A jak do kiszonej kapustki, doda się również cebulkę, marcheweczkę, trochę soli, cukru i pieprzu i na koniec wymiesza się to wszystko ze śmietaną to dopiero jest kapustka

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin