Ś.doc

(1804 KB) Pobierz
Śródziemnomorska sałatka z muszelek na ciepło

Śledzie pod pierzynką



filety śledziowe pokroić na małe kawałki, ułożyć w misce.

Cebule pokroić w kostkę, rozłożyć na śledziach.

Ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Posmarować grubą warstwą majonezu.

Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Białka z jaj również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Żółtka zetrzeć na drobnych oczkach - aby powstała pierzynka.

 

Śledzie w kożuchu



na 1 porcję

4 duże czerwone buraki,6 jajek, 4 duże solone śledzie (matjasy), 1 cytryna, 1/2 słoika dużego majonezu (150g), 1 opakowanie jogurtu naturalnego

 

Buraczki ugotować w lekko osolonej wodzie, a gdy będą miękkie, obrać, utrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo, a następnie pokroić w kostkę, śledzie solone namoczyć krótko w wodzie, po czym wyjąć, lekko skropić cytryną i pokroić na paseczki. Majonez rozprowadzić z taką ilością jogurtu, aby powstał gęsty sos. Wszystkie składniki ułożyć warstwami w szklanej miseczce( nie mieszając) w następującej kolejności buraczki, majonez, śledzie, majonez, jajka, buraczki, majonez, itd. Ostatnią warstwą tej znakomitej sałatki zawsze muszą być jajka.

 

ŚLEDZIE W SAŁATCE



na 4 porcje

20 DAG FILETÓW ŚLEDZIOWYCH (MATIASÓW), 3 DUŻE JAJKA, 3-4 OGÓRKI KISZONE, 150 ML ŚMIETANY, PIEPRZ, PAPRYKA (OSTRA LUB CHILI)

 

OGÓRKI KROIMY W KOSTKĘ. JAJA GOTUJEMY NA TWARDO I KROIMY W KOSTKĘ. DORZUCAMY DO OGÓRKÓW. ŚLEDZIE RÓWNIEŻ KROIMY W KOSTECZKĘ, DOKŁADAMY, POLEWAMY ŚMIETANĄ I PRZYPRAWIAMY.MIESZAMY DOKŁADNIE I ODKŁADAMY DO LODÓWKI NA 2 GODZINY.

 

Śledziowa sałatka



3 matiesy, 2 pomidory, 1/2 dużej czerwonej papryki, duża cebula, 5 ogórków kiszonych, sól, pieprz, łyżeczka musztardy, 2 łyżki oleju słonecznikowego

 

Matiesy jeżeli są bardzo słone to namoczyć, a jeżeli nie to od razu pokroić na 1-2 cm kawałki. Pomidory i ogórki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki a paprykę w paseczki. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Do musztardy wlewać cieniutkim strumyczkiem olej i mieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji. Polać sałatkę. Schłodzić w lodówce przez 15-20 minut.

 

 

Ślicznotka



na 6 porcji

5 -6 pomidorów, 1 papryka czerwona (lub po kawałku czerwonej zielonej i żółtej), 20 dag żółtego sera, 2 łyżki majonezu, sól

 

Pomidory umyć (ew. sparzyć i obrać ze skórki), pokroić w kostkę. Przełożyć do przezroczystej, szklanej salaterki. Posolić. Nadmiar soku można usunąć. Ser, utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przykryć nim pomidory. Na warstwie sera rozsmarować majonez. Pokrojoną w kostkę papryką, przykrywamy majonez. Sałatka jest niezwykle dekoracyjna, można ja bardzo szybko przyrządzić. Warta wypróbowania gdyż smakuje wszystkim!

 

Śródziemnomorska sałatka makaronowa



25 dag drobniutkiego makaronu w kształcie ryżu, 3 papryki: zielona, żółta i czerwona, zielone oliwki bez pestek - 1 średnia puszeczka lub słoiczek, puszka kukurydzy, 2 duże cebule, szafran lub kurkuma, sól, pieprz, zioła prowansalskie, mała szczypta cukru, ½ słoiczka majonezu, 1/2 małej gęstej śmietany, łyżka oliwy

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić (ja przelewam go zimną wodą), wrzucić do dużej salaterki, zalać łyżką oliwy, żeby ziarenka się nie skleiły, wymieszać. Cebule pokroić w drobną kostkę, zalać gotującą się wodą, po paru minutach odcedzić, jak przestygnie, wrzucić do makaronu. Papryki pokroić w kostkę, dorzucić do salaterki, dodać odcedzone: kukurydzę i oliwki. Wszystko posolić, popieprzyć, dodać zioła prowansalskie, wrzucić szczyptę cukru, wymieszać. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać do całości, wymieszać. Na końcu dodać szafran lub kurkumę, otrzyma się wspaniały żółty kolor sałatki. Włożyć na godzinę do lodówki, aby składniki się przegryzły. dodatkowe informacje Trzeba bardzo uważać z szafranem i kurkumą – plamy z nich są praktycznie nie do wywabienia.

 

Śródziemnomorska sałatka z muszelek na ciepło

 



1 szklanka makaronu (muszelki), 1/4 szklanki pokrojonej na kawałki zielonej fasolki, 4 pokrojone na plasterki dymki, 1 oczyszczona i posiekana zielona papryka, 1/2 szklanki przekrojonych na połówki pomidorków koktajlowych, 1 obrane, przekrojone na pól, wypestkowane i pokrojone w kostkę duże, dojrzale awokado, czarny pieprz, świeże porwane na strzępki listki bazylii do dekoracji Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego, 1 łyżka białego octu winnego, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka musztardy Dijon

 

Przyrządzamy sos: do słoiczka wlewamy oliwę lub olej, ocet, miód oraz musztardę, zakręcamy i potrząsamy, aby składniki się połączyły. Gotujemy muszelki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pod koniec dodajemy fasolkę i gotujemy ok. 2 minut, aż makaron będzie al dente, a fasolka zmięknie. Odcedzamy. Przekładamy makaron i fasolkę do dużej salaterki, dodajemy dymkę, paprykę, pomidory, awokado i przyprawy. Polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy bazylią. Najlepiej podawać tę potrawę zaraz po przyrządzeniu, kiedy warzywa są jeszcze chrupiące, a makaron ciepły. Idealnym dodatkiem jest pieczywo czosnkowe.

 

Świat wędzonych ryb



na 4 porcje

10 dag łososia wędzonego, 10 dag makreli, 10 dag szprotek, 10 dag ryby maślanej, 1 puszka kukurydzy, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 5 gotowanych ziemniaków, sól, pieprz, papryka, curry, majonez

 

Ryby pokroić na małe kawałki. Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku. Podawać schłodzone.

 

ŚWIĄTECZNA SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ

 



na 4 porcje

1 pomarańcza, kilka plasterków szynki, pół niedużej kapusty pekińskiej, 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu śmietankowego, 1 łyżeczka musztardy (delikatnej w smaku) i 1 łyżeczka miodu płynnego, 1 cebula czerwona, biały pieprz, sól do smaku, 1 jabłko, sok z pół cytryny, 1 łyżka mielonych orzechów włoskich, rucola i kilka plasterków pomarańczy do dekoracji

 

Z majonezu, jogurtu, miodu i musztardy robimy sos mieszając składniki. Szatkujemy kapustę, cebulę w piórka lub kosteczkę, zaś jabłko ucieramy w łezkę skrapiając sokiem z cytryny by nie zbrązowiało. Cząstki pomarańczy (w zależności od rodzaju obieramy z błonek) kroimy drobno. Szynkę kroimy w kosteczkę. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy sos - mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykładamy do miseczki, posypujemy orzechami - dekorujemy dowolnie. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin