Nadziewana papryka
Składniki:
· 6 dużych strąków papryki
· ½ puszki kukurydzy
· 50 dag. mielonego mięsa wołowo-wieprzowego lub drobiowego
· 1cebula
· 1 kajzerka- może być czerstwa
· 2 jajka
· przyprawa do mięsa
· ½ pęczka natki pietruszki
· 50 g. żółtego sera
Wykonanie:
Paprykę dokładnie umyć, odciąć górną część, wyciąć gniazda nasienne, górną część papryki drobno pokroić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa z cebulą, wbić dwa jajka, wymieszać, dodać przyprawę. Farsz wymieszać z papryką, natką i kukurydzą, nałożyć do strąków papryki, lekko ugnieść. Na wierzchu położyć krążki cebuli i starty na tarce o dużych oczkach ser, zapiekać 30 min. w temp. 200oC.
luk69