Schab w sosie pieczarkowo.docx

(11 KB) Pobierz

Schab w sosie pieczarkowo-serowym

.



Składniki:
- 50 dag schabu
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 500 ml wywaru mięsnego
- przyprawy: tymianek, majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz, gałka muszkatałowa
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- mąka do oprószenia mięsa
- kawałek sera żółtego


Schab pokroić na cienkie plastry (jak na kotlety), lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Podsmażyć je na rozgrzanym maśle i przełożyć do rondla. Wlać wywar mięsny, dodać pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Posypać przyprawami, delikatnie przemieszać. Rondel przykryć i całość dusić około 45 minut na średnim ogniu.
Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i zagotować.
Ser zetrzeć na grubych oczkach i posypać schab, przykryć i dusić aż ser się stopi. Od razu podawać z ryżem lub makaronem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin