Schab w sosie pieczarkowo-serowym
.Składniki:- 50 dag schabu- 20 dag pieczarek- 1 cebula- 2-3 ząbki czosnku- 500 ml wywaru mięsnego- przyprawy: tymianek, majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz, gałka muszkatałowa- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%- mąka do oprószenia mięsa- kawałek sera żółtegoSchab pokroić na cienkie plastry (jak na kotlety), lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Podsmażyć je na rozgrzanym maśle i przełożyć do rondla. Wlać wywar mięsny, dodać pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Posypać przyprawami, delikatnie przemieszać. Rondel przykryć i całość dusić około 45 minut na średnim ogniu. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i zagotować.Ser zetrzeć na grubych oczkach i posypać schab, przykryć i dusić aż ser się stopi. Od razu podawać z ryżem lub makaronem.
Rudowlosa12