Blok czekoladowy(1).docx

(12 KB) Pobierz

Blok czekoladowy

 

Składniki :

·         250 g mleka w proszku

·         170 g masła

·         1,5 szklanki cukru ( jak dla mnie to trochę za dużo - wystarczy 1 szklanka )

·         4 łyżki kakao

·         pół szklanki wody

·         2 paczki herbatników Petit Beurre ( w sumie około 20 ciasteczek )

·         1 garść orzechów nerkowca

·         1 garść rodzynek

·         1 garść pomieszanych orzechów laskowych , włoskich i pistacji

·         1 garść kandyzowanej papai


W dużej misce wymieszać mleko w proszku , posiekane bakalie , pokruszone herbatniki oraz rodzynki . W rondelku roztopić masło z cukrem , kakao oraz wodą . Wszystko podgrzewać , aż utworzy się gładka masa .

Ciepłą ( ale nie gorącą ) masę przełożyć do miski z mlekiem i dodatkami . Dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej folią . Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny .

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin