Zapiekanka z łazanek, kapusty i pieczarek.rtf

(7 KB) Pobierz
Zapiekanka z ³azanek, kapusty i pieczarek

Zapiekanka z łazanek, kapusty i pieczarek

 

Składniki:

ciasto:

półtorej szklanki mąki

jajo

łka oleju

woda

l

dodatki:

75 dag kapusty

25 dag pieczarek

2 cebule

2 łki tłuszczu

łka tartej bułki

Ziarenka Smaku WINIARY

pieprz

cukier

l

 

Do przesianej mąki wbij jajo, następnie dodaj olej i wodę. Z podanych składników zagnieć ciasto, dodaj szczyptę soli, dobrze je wyrób i cienko rozwałkuj. Potem podsusz i pokrój na skośne kawałki. Łazanki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z tłuszczem, by się nie skleiły.

 

Kapustę pokrój na kawałki, obgotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedź, pokrój lub posiekaj. Oczyszczone i umyte pieczarki pokrój na plasterki i połącz z obraną, posiekaną cebulą zrumienioną na tłuszczu - wszystko razem podduś.

 

Łazanki, kapustę i pieczarki wymieszaj, przypraw do smaku Ziarenkami Smaku, solą i pieprzem. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą buł. Polej tłuszczem, po czym zapiekaj w gorącym piekarniku przez 30 minut.

 

Potrawę podawaj z sosem: pomidorowym, koperkowym lub grzybowym, obficie posypaną zieleniną, z dodatkiem surowych warzyw.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin