Pycha karkkówka:
Na blaszce układasz karkówkę - cieńkie plastry lekko rozbite, wcześniej przyprawione dobrze, na nią układasz pieczarki i cebulę - pokrojone, na to starty żółty ser edamski (30 dag), smarujesz majonezem - mi idzie słoik na 1 kg karkówki i do piekarnika na ok 1h 10 min. Pyszne i syte, podać z chlebem mniami
Ps. karkówkę najlepiej podac na drugi dzien - pokroic na porcje, gdy jest zimna - bo strasznie się rozwala na gorąco i w trakcie pieczenia odlewać wodę, która sie wytopi z karkówki i pieczarek.
a nie chcesz makaronu? juz gdzies tu pisalam ten przepis ale jeszcze raz napisze :
spaghetti 1 paczka
ser dojrzały niebieski 200 gram
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka (ja najbardziej lubie neptuna)
kukurydza 1 puszka
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
natka pietruszki 5 gałązek
olej 1 łyżka
Sposób przyrządzenia
Wodę osolić, dodać łyżkę oleju, ugotować makaron i odcedzić. Niebieski ser dojrzały kruszymy na kawałki. Do jeszcze gorącego makaronu dodajemy ser, tuńczyka łącznie z sosem własnym, kukurydzę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki drobno siekamy i posypujemy wszystkie składniki.
u mnie na imprezach sie sprawdza.
no chyba ze chcesz cos miesnego?
dziękuje za przepis...ale pisałam na paczątku,ze nie chce juz makaronow,bo się przejadły...co impreza makaron...
ale moze kiedys wykorzystam!
a wiecie co?wpadłam jeszcze na FASZEROWANE PAPRYKI,wbrew pozorom szybko się robi,nawet jak znajomi powiedzą ze beda za godzine to sie prawie zdązy.wystarczy zagotowac ryż,podsmarzyć,jakas kiełabaskę lub wedlinkę,chyba ze mamy rozmrozone mieso lub mamy mozliwosc szybko kupic.mozna podsmarzyc tez pieczarki i wszystko wymieszac,wydrazone papryki wypełnić farszem i do piekarnika na poł godziny!szybko nie?
i jeszcze widzialam w przepisach Nigelli ROLADKI Z TORTILLI,z tym ze ona miala z nadzieniem krabowym...ale ja sie w kraba bawic nie bede...moze byc miesko mielone,lub kiełabaska,lub tuńczyk z puszki,i warzywka jakieś i pozawijać i pokroić na takie częsci jak sushi wygląda!super!
zapiekane buły
kajzerki kroimy na połówki, smarujemy majonezem lub sosem czosnkowym(można też keczupem), układamy na tym pieczarki,cebulę,paprykę,jakąś wędlinę, posypujemy serem i do piekarnika
druga propozycja
z kajzerek okrawamy wierzch, wydrążamy miąsz i faszerujemy usmażonym mięsem mielonym z pieczarkami, posypujemy serem zakładamy czapeczki z odkrojonych wierzchów i do piekarnika
w jednym i drugim wypadku są to super szybkie i tanie dania
z droższych polecam schab karkowy wg przepisu p. Kuronia
kotlety z koską tłuczemy, obsmażamy na maśle
szynkę,cebulę, pomidorysmażymy z czosnkiem i tymiankiem
kotlety kładziemy na folię aluminiową, nakładamy farsz i do piekarnika. Fajne w tym przepisie jest to ,że kotlety i farsz można sobie przygotować wcześniej i w ostatniej chwili można wrzucić sobie "zawiniątka" do piekarnika
[30.09.2011] 18:17
[zgłoś do usunięcia] zapiekane buły
szybkie,ale tak sobie cenowo:
schab bez kości pokroić w malutką kosteczkę i usmażyć
na drugiej patelni usmażyć warzywa z mrożonki np.(zupa zimowa) z cebulą
Ryż ugotować w rozpuszczonych rosołkach
wszystko razem wymieszać w dużym garze dodając: groszek,kukurydzę i czerwoną fasolę (wszystko konserwowe)
przyprawić czosnkiem,pieprzem,papryką
super wygląda i smakuje taki "śmietnik", zyskuje przy odgrzewaniu ( ja nie dodaję tłuszczu na patelnię przy odgrzewaniu)
[04.10.2011] 13:46
[zgłoś do usunięcia] na szybko
na szybko i na ciepło hmm polecam mieć w zamrażarce np. ze 2 pizze ristorante bardzo dobre są i niedrogie, lub warzywa na patelnię albo te roladki ze schabu z "pomysłu na" bardzo szybko i dobre tylko trzeba mieć schab :/
[24.11.2011] 11:57
[zgłoś do usunięcia] Ewelinka L
Polecam Kurczaka na butelce piwa
Kupujemy całego kurczaka , piwo .
sadzamy kurczaka na butelce ( nie wylewamy piwa!!) .
Smarujemy kurczaka oliwą , lub olejem.
Do tego przyprawy (słodka papryka itp )
I do piekarnika
Zamiast piwa w środku może być woda w butelce .
Smacznego
BIBLIOTEKA-LIBRARY