Adwokackie pulpety
namoczona bułka 1 szt
rosól z kostki 2 szklanki
papryka 1 szczypta
pieprz czarny 1 szczypta
sok z cytryny 1 łyżki
mleko 3/4 szklanki
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
zielenina 1 garstka
czosnek 1 ząbek
vegeta 1 szczypta
sól 1 szczypta
olej 1 łyżka
jajko 1 szt
mielone mięso 40 dag
Bułkę namoczyć i wymieszać z mięsem, rozdrobnionym czosnkiem, olejem, jajkiem, szczyptą gałki muszkatołowej i przyprawami warzywnymi oraz połową zieleniny. Rękami uformować osiem kulek i lekko je spłaszczyć. W płaskim garnku zagotować rosół z kostki, włożyć pulpeciki i gotować na małym ogniu około 15 minut. W rondelku stopić tłuszcz, dodać mąkę i smażyć, nie rumieniąc. Dodać sok z cytryny oraz szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszać, a następnie podgrzewać, stale mieszając, do chwili gdy sos zgęstnieje. Do sosu dodać pozostałą posiekaną zieleninę, włożyć pulpety i dobrze wymieszać. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem na sypko.
gayboy75