Adwokackie pulpety.doc

(20 KB) Pobierz
Adwokackie pulpety

Adwokackie pulpety

 

namoczona bułka 1 szt

rosól z kostki 2 szklanki

papryka 1 szczypta

pieprz czarny 1 szczypta

sok z cytryny 1 łyżki

mleko 3/4 szklanki

mąka 1 łyżka

masło 1 łyżka

zielenina 1 garstka

czosnek 1 ząbek

vegeta 1 szczypta

sól 1 szczypta

olej 1 łyżka

jajko 1 szt

mielone mięso 40 dag

 

 

Bułkę namoczyć i wymieszać z mięsem, rozdrobnionym czosnkiem, olejem, jajkiem, szczyptą gałki muszkatołowej i przyprawami warzywnymi oraz połową zieleniny. Rękami uformować osiem kulek i lekko je spłaszczyć. W płaskim garnku zagotować rosół z kostki, włożyć pulpeciki i gotować na małym ogniu około 15 minut. W rondelku stopić tłuszcz, dodać mąkę i smażyć, nie rumieniąc. Dodać sok z cytryny oraz szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszać, a następnie podgrzewać, stale mieszając, do chwili gdy sos zgęstnieje. Do sosu dodać pozostałą posiekaną zieleninę, włożyć pulpety i dobrze wymieszać. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem na sypko.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin