Jajecznica w paprykowych pierścieniach
Składniki:
· 8 jajek
· mleko
· sól, pieprz
· zioła prowansalskie
· 2 małe pomidory
· 2 duże papryki
Przygotowanie:
1. Jajka rozbijamy od miski, przyprawiamy solą i pieprzem, dolewamy mleko. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
2. Pomidory kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
Gdy pomidory zmiękną doprawiamy je ziołami prowansalskimi. Mieszamy je by przyprawa dokładnie się rozprowadziła. Wlewamy masę jajeczną i czekamy aż się zetnie.
3. Paprykę myjemy i osuszamy. Kroimy ją na ok. 1,5 cm pierścienie. Układamy je na talerzu.
Gdy jajecznica się zetnie nakładamy ją do środka pierścieni i posypujemy koperkiem lub pietruszka.
empikej