Zarządzanie jakością - J. Chabiera.doc

(2051 KB) Pobierz
1

AUTORZY ROZDZIAŁÓW:

I, II, III, IV, VI, VII, VIII, IX, X, XI - dr Joanna Chabiera

V   - prof. dr hab. inż. Stefan Doroszewicz dr inż. Anna Zbierzchowska

GS

A W. 030

Q^L :"2,a

CIM

CENTRUM INFORMACJI MENEDŻERA

prof. dr hab. Krystyna Cholewicka-Goździk

00-687 Warszawa, ul. Wspólna 69/7

tel./fax 628-73-06,625-50-74

tel. 625-46-00

email: cim@cim.com.pl  http://www.cim.com.pl


Spis treści

I.              JAKOŚĆ W GOSPODARCE RYNKOWEJ              1

1.        CO OZNACZA POJĘCIE JAKOŚĆ"              1

2.        PRZEGLĄD KONCEPCJI ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ.... 6

3.        PODSTAWOWE ZAŁOŻENIA STRATEGII JAKOŚCI              15

II.              TQM - KOMPLEKSOWE ZARZĄDZANIE

JAKOŚCIĄ (TOTAL QUALITY MANAGEMENT) 22

1.        ROLA MENEDŻERÓW              24

2.        PRACA ZESPOŁOWA - ZMIANA POSTAW PRACOWNICZYCH              26

3.        PRZEGLĄD STOSOWANYCH TECHNIK              32

4.        WDRAŻANIE KONCEPCJI TQM

W PRZEDSIĘBIORSTWIE              36

5.              TQM A NORMY ISO SERII 9000              38

III.              NORMY ISO 9000 W ZARZĄDZANIU
JAKOŚCIĄ W FIRMIE              42

1.        DLACZEGO POWSTAŁY NORMY ISO SERII 9000              42

2.        STOSOWANA TERMINOLOGIA              47

3.        ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ WG NORMY ISO 9004              51

4.        MODELE SYSTEMÓW ZAPEWNIENIA JAKOŚCI I KRYTERIA WYBORU DO WDRAŻANIA

W FIRMIE              65

ISBN 83-86210-95-8

5.              ZINTEGROWANE SYSTEMY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
W PRZEDSIĘBIORSTWIE              69

IV.              WDRAŻANIE SYSTEMU ZAPEWNIENIA
JAKOŚCI W PRZEDSIĘBIORSTWIE              76

1. PROCEDURA WDRAŻANIA              78

1.1                 
Odpowiedzialność kierownictwa              87

1.2                  System jakości              88

1.3                  Przegląd umowy              88

1.4                  Sterowanie projektowaniem (nie dotyczy

PN-ISO 9002 i PN-ISO 9003)              88

1.5                  Nadzór nad dokumentacją i danymi              89

1.6                  Zakupy              .7              89

1.7                  Nadzorowanie wyrobu dostarczanego przez klienta . 89

1.8                  Identyfikacja i identyfikowalność wyrobu              89

1.9                  Sterownie procesem (nie dotyczy PN-ISO 9003)              90

1.10             Kontrola i badania              90

1.11             Nadzorowanie wyposażenia do kontroli, pomiarów

i badań              90

1.12             Status kontroli i badania              90

1.13             Nadzorowanie wyrobu niezgodnego

z wymaganiami              90

1.14             Działania korygujące i zapobiegawcze              91

1.15             Postępowanie z wyrobem, jego przechowywanie, pakowanie, zabezpieczanie i dostarczanie              91

1.16             Nadzorowanie zapisów dotyczących jakości              91

1.17             Audit wewnętrzny              91

1.18             Szkolenie              92

1.19             Serwis (nie dotyczy PN-ISO 9003)              92

1.20              Metody statystyczne              92

2. PROBLEMY PRZEDSIĘBIORSTW ZWIĄZANE

Z WDRAŻANIEM SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA

JAKOŚCIĄ              92

2.1.   Przykład Fabryki Kuchni WRONKI" w zakresie

wdrażania i certyfikacji systemu jakości              97

V. JAKOŚĆ W MARKETINGU              101

1.          ZNACZENIE JAKOŚCI W MARKETINGU              101

2.          JAKOŚĆ W MARKETINGU WEDŁUG NORMY

PN-ISO 9004-1              102

2.1.                  Wymagania marketingowe              103

2.2.                  Określenie specyfikacji wyrobu              103

2.3.                  Informacyjne sprzężenie zwrotne od klienta              104

3....

Zgłoś jeśli naruszono regulamin