AUTORZY ROZDZIAŁÓW:
I, II, III, IV, VI, VII, VIII, IX, X, XI - dr Joanna Chabiera
V - prof. dr hab. inż. Stefan Doroszewicz dr inż. Anna Zbierzchowska
GS
A W. 030
Q^L :"2,a
CIM
CENTRUM INFORMACJI MENEDŻERA
prof. dr hab. Krystyna Cholewicka-Goździk
00-687 Warszawa, ul. Wspólna 69/7
tel./fax 628-73-06,625-50-74
tel. 625-46-00
email: cim@cim.com.pl http://www.cim.com.pl
Spis treści
I. JAKOŚĆ W GOSPODARCE RYNKOWEJ 1
1. CO OZNACZA POJĘCIE „JAKOŚĆ" 1
2. PRZEGLĄD KONCEPCJI ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ.... 6
3. PODSTAWOWE ZAŁOŻENIA STRATEGII JAKOŚCI 15
II. TQM - KOMPLEKSOWE ZARZĄDZANIE
JAKOŚCIĄ (TOTAL QUALITY MANAGEMENT) 22
1. ROLA MENEDŻERÓW 24
2. PRACA ZESPOŁOWA - ZMIANA POSTAW PRACOWNICZYCH 26
3. PRZEGLĄD STOSOWANYCH TECHNIK 32
4. WDRAŻANIE KONCEPCJI TQM
W PRZEDSIĘBIORSTWIE 36
5. TQM A NORMY ISO SERII 9000 38
III. NORMY ISO 9000 W ZARZĄDZANIUJAKOŚCIĄ W FIRMIE 42
1. DLACZEGO POWSTAŁY NORMY ISO SERII 9000 42
2. STOSOWANA TERMINOLOGIA 47
3. ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ WG NORMY ISO 9004 51
4. MODELE SYSTEMÓW ZAPEWNIENIA JAKOŚCI I KRYTERIA WYBORU DO WDRAŻANIA
W FIRMIE 65
ISBN 83-86210-95-8
5. ZINTEGROWANE SYSTEMY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄW PRZEDSIĘBIORSTWIE 69
IV. WDRAŻANIE SYSTEMU ZAPEWNIENIAJAKOŚCI W PRZEDSIĘBIORSTWIE 76
1. PROCEDURA WDRAŻANIA 78
1.1 Odpowiedzialność kierownictwa 87
1.2 System jakości 88
1.3 Przegląd umowy 88
1.4 Sterowanie projektowaniem (nie dotyczy
PN-ISO 9002 i PN-ISO 9003) 88
1.5 Nadzór nad dokumentacją i danymi 89
1.6 Zakupy .7 89
1.7 Nadzorowanie wyrobu dostarczanego przez klienta . 89
1.8 Identyfikacja i identyfikowalność wyrobu 89
1.9 Sterownie procesem (nie dotyczy PN-ISO 9003) 90
1.10 Kontrola i badania 90
1.11 Nadzorowanie wyposażenia do kontroli, pomiarów
i badań 90
1.12 Status kontroli i badania 90
1.13 Nadzorowanie wyrobu niezgodnego
z wymaganiami 90
1.14 Działania korygujące i zapobiegawcze 91
1.15 Postępowanie z wyrobem, jego przechowywanie, pakowanie, zabezpieczanie i dostarczanie 91
1.16 Nadzorowanie zapisów dotyczących jakości 91
1.17 Audit wewnętrzny 91
1.18 Szkolenie 92
1.19 Serwis (nie dotyczy PN-ISO 9003) 92
1.20 Metody statystyczne 92
2. PROBLEMY PRZEDSIĘBIORSTW ZWIĄZANE
Z WDRAŻANIEM SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA
JAKOŚCIĄ 92
2.1. Przykład Fabryki Kuchni „WRONKI" w zakresie
wdrażania i certyfikacji systemu jakości 97
V. JAKOŚĆ W MARKETINGU 101
1. ZNACZENIE JAKOŚCI W MARKETINGU 101
2. JAKOŚĆ W MARKETINGU WEDŁUG NORMY
PN-ISO 9004-1 102
2.1. Wymagania marketingowe 103
2.2. Określenie specyfikacji wyrobu 103
2.3. Informacyjne sprzężenie zwrotne od klienta 104
3....
obecny13