Gulasz z kiełbasy i ziemniaków
Składniki:
1 kg ziemniaków 40 dag kiełbasy 4 średnie cebule 5 pomidorów lub 3 łyżki przecieru kostka rosołowa łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki cukier pieprz sól
Sposób wykonania:
Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na tłuszczu. Dodać obrane i pokrojone pomidory lub przecier, kostkę rosołową rozpuszczoną w połowie szklanki gorącej wody i odrobinę cukru. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.
Kiełbasę pokroić w plasterki lub w kostkę. Dodać do cebuli i dusić jeszcze 15 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę ugotować osobno i dodać do cebuli. Wszystko razem wymieszać.
Doprawić gulasz do smaku cukrem, solą, pieprzem i papryką. Podawać na gorąco.
btpo