Bułeczki drożdżowe
SKŁADNIKI:50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,1/2 szklanki mleka,5-10 dag margaryny,5 dag (3 łyżki) cukru,1 jajo,1 białko,5 dag drożdży,1 łyżeczka soli,tłuszcz i mąka do blachy
PRZYGOTOWANIE:Z połowy mleka, cukru i drożdży sporządzić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę posiekać z tłuszczem, mlekiem, cukrem, jajem i solą. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Przykryć je i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z ciasta uformować kulki. Ułożyć je luźno na blasze wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym białkiem. Piec w średnio gorącym piekarniku przez 15-20 min.
Delikatna kremówka
SKŁADNIKI:CIASTO:6 jaj,18 dag cukru,18 dag mąki ziemniaczanej,2 łyżki stołowej kakao,1,5 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia,2 łyżki stołowe oliwy lub oleju;MASA KREMOWA:0,5 l. śmietany kremówki (30-36%),4-5 łyżek cukru,cukier waniliowy,1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (250g),1 łyżka żelatyny (niekoniecznie);DO NASĄCZENIA:3/4 szkl. herbaty,2 łyżki cukru,kieliszek rumu lub innego alkoholu.
PRZYGOTOWANIE:Ubić na parze jaja z cukrem, do zimnej masy dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Na końcu dać oliwę. Lekko wymieszać. Wyłożyć ciasto do blachy tzw. chlebowej (duża podłużna), wyłożonej pergaminem. Piec 30 min. w temp. 200 C (175 C z termoobiegiem).Zimne przekroić wzdłuż na dwa placki. Biszkopt ułożyć na dużej tacy, skropić przygotowaną herbatą, wyłożyć masę kremową, przykryć drugim plackiem. Skropić. Wstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Przygotowanie masy kremowej:Ubić dobrze schłodzoną śmietankę z cukrem i cukrem waniliowym (ciepła nie ubije się). Do kremu dodać serek homogenizowany, wymieszać. Dodać na końcu namoczoną w 2 łyżkach zimnej wody i następnie rozpuszczoną na ogniu żelatynę. Szybko wymieszać i wyłożyć na biszkopt.Ciasto jest wspaniałe, delikatne i proste.Smacznego
Drożdżowe rogaliki z marmoladą
SKŁADNIKI:50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,13 dag margaryny,15 dag (8 łyżek) cukru,5 dag drożdży,4 jaja,1 szklanka mleka,cukier waniliowy lub esencja zapachowa,25 dag marmolady,tłuszcz do formy
PRZYGOTOWANIE:Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka sporządzić rozczyn. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Margarynę stopić. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i letnie mleko. Wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania wlać roztopioną margarynę i wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrośnie wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować na okrągły placek grubości około 1 cm Ciasto pokroić promieniście na 8 równych trójkątów. Na środek każdego nałożyć trochę marmolady i zwijając uformować rogaliki. Rogaliki położyć na posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić na 15-30 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbitym białkiem, wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec do uzyskania jasnozłotego koloru.
gadula