Ciasto shrek.docx

(228 KB) Pobierz

Ciasto shrek

Składniki na biszkopt:

·         5 jaj

·         1 cukier waniliowy 16 g

·         4 łyżki cukru

·         5 łyżek mąki

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         2 łyżki oleju

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         szczypta soli

Obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać na situ do miseczki.

Białka ze szczyptą soli dobrze ubić mikserem. Dodać oba cukry, ubijać, dodać żółtka, ubijać aż wszystko ładnie się ze sobą połączy (czas ucierania mikserem ok. 10 minut). Na koniec dodać olej, chwilę ucierać i małymi porcjami dodawać obie mąki z proszkiem, można wymieszać łyżką lub na najmniejszych obrotach mikserem.

Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm, wysmarować lekko margaryną, rozłożyć papier do pieczenia. Wyłożyć na nią biszkopt i piec ok. 35 minut w 180 st. C.

Zielony budyń:

·         1 duży sok zielony ,,PYSIO” 

·         3 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g (każdy)

Sok wylać do garnka, zostawiając jeden kubek soku, do rozmieszania w nim trzech budyniów.

Sok z garnka zagotować, do wrzącego wlać naszą mieszankę, cały czas mieszając, zagotować (tak jak budyń ;)).

Nasz zielony gorący budyń wylewamy na ostygnięto biszkopt.

Masa śmietanowa:

·         ½ l śmietany kremówki 30 %

·         1 płaska łyżka cukru pudru

·         2 galaretki agrestowe

·         1 szklanka wody

Na początku rozpuścić dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody. Poczekać, aż galaretka ostygnie i zacznie się ,,delikatnie” ścinać.

Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, poczym delikatnym strumieniem wlewamy naszą przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować.

Ponadto:

·         2 opakowania ,,Delicji Pomarańczowe

·         2 galaretki agrestowe

Wykonanie całości:

Ciasto składa się z kilku warstw. Biszkopt, zielony budyń, jak już lekko ochłodzi się, ale nie jest całkiem zimny układamy w rzędach jeden obok drugiego delicje czekoladą do góry !!!.

Jak całość naszego ciasta na tym etapie ostygnie całkowicie, wykładamy masę śmietanową. Pamiętajmy, by ciasto było już całkiem ostygnięte, ponieważ jak ubijemy śmietanę z galaretką, należy ją niezwłocznie wyłożyć na ciasto, bo szybko sztywnieje !!!.

Następnie całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi w ½ l wrzącej wody. Oczywiście, galaretka ta, ma być zimna i już dobrze ścinająca się, by nie spłynęła z ciasta.

Całość odstawić w zimne miejsce lub do lodówki. Po kilku godzinach, jest gotowe do jedzenia.

Ciasto Shrek

 

CIASTO 3 bit

3 bit

 

Składniki:

·         2 duże opakowania herbatników (najlepiej dobrej marki, żeby się nie kruszyły)

·         jedna puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowa)

·         jedno opakowanie kremu do karpatki

·         500 ml śmietanki 30%

·         opakowanie Śnieżki i Śmietan Fix

·         tabliczka gorzkiej czekolady

·         margaryna Kasia

·         0,5 l mleka

 

Wykonanie
Jest to ciasto bez pieczenia, które składa się z warstw. Zaczynamy od sporządzenia kremu do karpatki, wg przepisu na opakowaniu, gdyż musi on ostygnąć. Następnie podgrzewamy w gorącej wodzie, puszkę z masą krówkową, żeby łatwo się rozprowadzała. Układamy kolejno warstwy: na spód blaszki herbatniki, kolejno ciepła masa kajmakowa (najlepiej rozprowadza się ją palcami), warstwa herbatników, krem karpatkowy, warstwa herbatników. Na koniec ubijamy śmietanę z chłodnej śmietanki. Jest do dosyć pracochłonne i trzeba po prostu patrzeć na konsystencję powstałej bitej śmietany, aby określić czy jest już gotowa. Na koniec, żeby zachowała dobrą konsystencję, dodajemy Śnieżkę i Śmietan Fix, jeszcze trochę miksując. Ubitą śmietanę dodajemy, jako kolejną warstwę. Na sam koniec tarkujemy czekoladę, na tarce o małych oczkach i wkładamy do lodówki, aby ciasto było zimne podczas podania, gdyż takie smakuje najlepiej. Smacznego!

 

 

 

DELICJA WIŚNIOWA

http://ciasta-godynice.wikidot.com/local--files/ciasta-kremowe-z-bita-smietana/delicjawisniowa.jpg

 

( to ciasto tak wygląda, tylko, że ja na tej górnej warstwie to daje troszkę  kremu tego z tej warstwy ze śmietany i sypie migdałami (Bakaland w płatkach)

 

 

 

 

2 biszkopty upiec

 

 

Upiec 2 biszkopty jeden z 4 jajek, a drugi z 3) ten większy na spód kłaść

 

Masa z bitej śmietany:

·        Śmietanę 30%  (500ml Łaciata lub 400 ml )

·        3 łyżki cukru pudru

·        1 śmietan - fix

Masa z wiśni i galaretki:

·         3 opakowania galaretki wiśniowej

·         3 szklanki soku z wiśni (kompot)

·         Drylowane wiśnie (z kompotu)

(mogą być wiśnie mrożone i z tego można ugotować też kompot i wiśnie wydrylować)

Galaretki rozpuścić w soku wiśniowy. Dodać wiśnie. Gdy masa zacznie tężeć - nałożyć na biszkopt. Schłodzić.

Śmietanę ubić dodać cukier puder i na koniec 1 śmietan- fix

Warstwy od dołu ( tak jak na zdjęciu)

Biszkopt z 4 jajek

Warstwa wiśniowa

Warstwa ze śmietaną

Biszkopt z 3 jajek

I na koniec cieniutko posmarować  śmietaną i posypać płatkami migdałowymi

 

A to jest też pyszne ciasto przepis od Marty( tylko nie znam nazwy)

3 jajka całe

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

¾ puszki soku z ananasas

Na koniec do tego ciasta dodajemy:

1 puszka ananasa ( w kosteczki pokroić)

1 szklanka orzechów włoskich

Krem:

1 ser wieluński  ( 2 serki wieluńskie 450 g)

1 szklanka cukru pudru

½ szklanka śmietany kremówki 30%

Cukier waniliowy

 

Pieczemy ciasto, na wystudzone dajemy krem z sera

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin