Mus z zielonej herbaty.doc

(159 KB) Pobierz
Mus z zielonej herbaty

Mus z zielonej herbaty

składniki

·         6 łyżek japońskiej zielonej herbaty liściastej (np. sencha)

·         niepełna szklanka (225 ml) mleka

·         450 ml śmietany kremówki

·         8 łyżek cukru

·         4 łyżeczki żelatyny

             
 
sposób przygotowania

Herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut. Przecedź do garnka, dodaj żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Podgrzewaj, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Musem napełnij małe japońskie filiżanki do herbaty, wstaw do lodówki do zastygnięcia. Deser możesz ozdobić skórką pomarańczową z syropu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin