Bitki wołowe w sosie.doc

(61 KB) Pobierz
Bitki wołowe w sosie

Bitki wołowe w sosie 


Składniki
 

0,5 kg wołowiny

 

 

3 cebule

 

 

szklanka bulionu z kostki

 

 

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

 

 

listek laurowy

 

 

1 ziele angielskie

 

 

2 ziarna pieprzu

 

 

mąka do oprószenia mięsa

 

 

olej do smażenia

 

 

sól

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Cebule obrać, pokroić w talarki, zeszklić na oleju i przełożyć do rondla.

 

 

 

 

2.

Mięso oczyścić z błon, pokroić wzdłuż włókien na kawałki (można wykorzystać gulasz wołowy, wtedy odpada krojenie) i dobrze rozbić. Oprószyć z obu stron mąką i obsmażyć na oleju. Przełożyć do rondla z cebulą.

 

 

 

 

3.

Mięso z cebulą zalać bulionem (gorącym!), dodać listek, ziele angielskie i pieprz, posolić. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Jeśli płyn wyparuje, podlać gorącą wodą.

 

 

 

 

4.

Wmieszać koncentrat. Podawać z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami.

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin